Πότε εμφανίζονται οι κρίσεις πανικού στη ζωή μας;

Παθαίνω κάποιες κρίσης κάθε μέρα. Έχω πολλούς πόνους στο στήθος μου και μετά από όλα νομίζω ότι κάτι θα πάθω. Έχω κάνει όλες τις εξετάσεις και είμαι μια χαρά. Ξέρω ότι το θέμα μου είναι ψυχολογικό και νομίζω ότι θα μένω στον τόπο.

Θέλω να μου πείτε πώς μπορώ να το ξεπεράσω. Είμαι ένα παιδί όλο χαρά και δεν ξέρω τι έχω πάθει και είμαι έτσι αρκετούς μήνες. Όλοι στην οικογένεια μου έχουν φοβηθεί και δεν  το θέλω.

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Σοφία Κουφοπούλου

Αρχικά είναι πολύ σημαντικό  που αναγνωρίζεται τη δυσκολία σας και ζητάτε βοήθεια. Πέρα από κάποιες γενικές συμβουλές όπως να είστε ψύχραιμη τη στιγμή του πανικού και να λέτε στον εαυτό σας ότι δεν πρόκειται να πάθετε κάτι εφόσον σωματικά είστε υγιής, μπορείτε να σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας απασχολεί αυτή την περίοδο και θα θέλατε ίσως να αλλάξετε.

Η κρίση πανικού εμφανίζεται όταν κάτι στη ζωή μας ενοχλεί. Σιγά σιγά με μικρά βήματα καθημερινά μπορείτε να κάνετε μικρές αλλαγές που θα σας δίνουν χαρά. Είναι κάποιες φορές που έχουμε ίσως αποδεχτεί καταστάσεις που δε συνειδητοποιούμε ότι μας ενοχλούν.

Χρειάζεται ειλικρινά και ουσιαστικά να έρθετε σε επαφή με τις επιθυμίες και τις ανάγκες του εαυτού σας και  με σεβασμό να τις ακούσετε. Παράλληλα θα βοηθούσε μία προσωπική επαφή με ειδικό ψυχικής υγείας, εφόσον είναι μία κατάσταση που σας δυσκολεύει αρκετούς μήνες, ώστε να βοηθηθείτε περισσότερο.

Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία. Καλή εβδομάδα.

 

Σοφία Κουφοπούλου

Ψυχολόγος-Ψυχοδραματίστρια

Σχετικά άρθρα