Πώς μπορεί να επηρεάσει το πένθος την ανδρική σεξουαλικότητα;        

Για τον Μ., η αδύναμη στύση του ήταν η πρώτη του ανησυχία. Όντας επικεφαλής για χρόνια σε υψηλόβαθμη θέση στο Πολεμικό Ναυτικό, μια καλή στύση ήταν σύμβολο αρρενωπότητας και δύναμης γι’ αυτόν. Ωστόσο, ο Μ. είχε ένα βαρύ πένθος εξαιτίας του θανάτου της συζύγου του έξι μήνες πριν με επισκεφτεί.

Γράφει η Σμαρούλα Κυριαζίδη, Σεξολόγος, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Ήρθε στο γραφείο μου, αναζητώντας βοήθεια για το ζήτημα στυτικής δυσλειτουργίας που αντιμετώπιζε, καθ’ότι βρήκε ανακούφιση για τη θλίψη του στην αγακαλιά μιας νεαρής γυναίκας, την οποία και δυσκολευόταν να ικανοποιήσει. «Θέλω να κάνουμε έρωτα όλη τη νύχτα για να την ευχαριστήσω, είναι σαν ένα λουλούδι στο χιονισμένο τοπίο μου».

Ρώτησα αν είχε υποβληθεί σε ουρολογικό έλεγχο, επειδή βλέπετε, για ορισμένους ηλικιωμένους άνδρες είναι κοινό να βιώνουν ζητήματα με την πίεση του αίματος, γεγονός που σημαίνει ότι μια αδύναμη στύση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και την πίεση με την οποία διέρχεται το αίμα, ώστε να αιματωθεί επαρκώς το πέος. Μετά από την ιατρική εξέταση, ανακάλυψε τους ιατρικούς λόγους που ήταν υπεύθυνοι για τις ανεπαρκείς στύσεις του.

Αναφορικά με το ψυχολογικό κομμάτι, συζητήσαμε πολύ, ανακατασκευάζοντας το πλαίσιο που ο ίδιος βλέπει τον εαυτό του και τις απαιτήσεις που ζητούσε από το σώμα του να εκπληρώσει. Επιπλέον, τον βοήθησα να συνειδητοποιήσει ότι αυτό ήταν ένα φυσικό αποτέλεσμα της γήρανσης. Παρόλα αυτά, θα μπορούσα να τον βοηθήσω να ξεπεράσει την αγωνία του καθώς και το πένθος που κατακλύζει την ψυχή του. Μετά από μερικές συναντήσεις, είχε μια πιο ακριβή εικόνα της όλης κατάστασης, γυρνώντας με επιτυχία στην αγκαλιά της αγαπημένης του.

Η Ψυχοθεραπευτική Παρέμβαση

Η θεραπεία του Μ. Ήταν ένας συνδυασμός λήψης φαρμακευτικής αγωγής κατάλληλης για τη δική του περίπτωση (σεξουαλικότητα/γήρανση), και ως εκ τούτου η σεξουαλική θεραπεία για την ανακούφιση του θεραπευόμενου όσον αφορά το πένθος τόσο για τη γυναίκα του και πώς αυτό ευθυνόταν για τη στυτική δυσλειτουργία που αντιμετώπιζε.

Η περίπτωσή του ήταν πραγματικά προκλητική, ενώ έπρεπε να είμαι σε συνεννόηση με τον γιατρό του για την πρακτική φύση της δυσκολίας που εκτέθηκε, αλλά και για να θεραπευτούν δυο πένθιμες καταστάσεις η μια κεκαλυμμένη από την άλλη, μια σιωπηλή θλίψη για την απώλεια της αγαπημένης συζύγου του έπαιρνε έκφραση μέσα από μια αδύναμη στύση.

Συμβαίνει πολλές φορές μια περίπτωση στυτικής δυσλειτουργίας να οφείλεται σε ένα περιπεπλεγμένο πένθος. Πιο συγκεκριμένα, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, αλλά και η απώλεια μιας σχέσης, η ερωτική απογοήτευση, αλλά ακόμη και η απώλεια ή/και η αλλαγή σε μια θέση εργασίας, επιπλέον το πένθος για τη φυσική φθορά που προκαλέιται με το χρόνο, είναι παράγοντες που μπορούν να ευθύνται για ένα επεισόδιο ή μια σειρά επεισοδίων στυτικής δυσλειτουργίας.

Η ψυχοσεξουαλική παρέμβαση εδώ κρίνεται άμεση και απαραίτητη, ώστε ο θεραπευόμενος να κατανοήσει και να επεξεργαστεί τις «απώλειες» στη ζωή του και το πένθος του για αυτές και να επιστρέψει στη σεξουαλική αρένα.

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Στυτική δυσλειτουργία: Ο άνδρας Top Gun που αισθανόταν σαν ευνούχος.

Θεραπεία στυτικής δυσλειτουργίας: Η σεξουαλική «απελευθέρωση» ενός «ψυχικά παρθένου» άνδρα

Πώς μπορεί να ξεπέρασει ο άνδρας τη στυτική δυσλειτουργία;

Σχετικά άρθρα