Γιατί το 2χρονο παιδί μου πετάει συνέχεια αντικείμενα; Πώς να το σταματήσω;

Από ενάμιση μέχρι δυόμιση χρόνων πολλά παιδάκια βρίσκουν ευχαρίστηση στο να πετάνε διάφορα αντικείμενα και μετά να γυρνάνε να κοιτάνε τη μαμά χαμογελώντας! Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι έχουν αναπτύξει καλύτερο οπτικο-κινητικό συντονισμό και λεπτή κίνηση, έχουν τη γνωστική ικανότητα να παρακολουθούν τη σειρά “αιτία και αποτέλεσμα” και να ανακαλύπτουν νόμους της φυσικής, όπως ότι με τη βαρύτητα όλα τα αντικείμενα τελικά πέφτουν προς τα κάτω! Όλα αυτά είναι νέες δεξιότητες που συμβαδίζουν με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ικανοτήτων του παιδιού.

Πώς να διαχειριστείτε το ότι πετάει αντικείμενα;

Κατ’ αρχήν μη βάλετε τις φωνές και μην τιμωρήσετε το παιδί

Σε αυτήν την ηλικία το παιδί πετάει αντικείμενα επειδή αυτό επιτάσσει η εξέλιξή του, δεν κάθεται να σκεφτεί “ας πετάξω τα κεφτεδάκια στο πάτωμα. να θυμώσει η μαμά”. Το παιδί μαθαίνει να πιάνει μικρά αντικείμενα, έχει δύναμη να τα πετάξει προς τα εκεί που θέλει και μαθαίνει μέσα από αυτή τη διαδικασία. Οπότε είναι εντελώς μάταιο να του πείτε να μην πετάει τίποτα.

Δείξ’ τε του τι μπορεί να πετάει

Αν δώσετε στο παιδάκι σας ευκαιρίες να πετάει άλλα πράγματα, αντί για το φαγητό του, τότε θα στρέψει την προσοχή του αλλού. Δώστε στο παιδί μικρές μπάλες, σακουλάκια με αφρολέξ, διαφορετικές μπαλίτσες που μπορεί να πετάξει και δώστε του και ένα κουβαδάκι για να σημαδεύει. Παίξ΄τε μαζί! Το μήνυμα είναι: “Πετάμε το κατάλληλο αντικείμενο στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή”. Τα παιδιά δεν κάνουν αταξίες, μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους και είναι υποχρέωσή σας να τα μάθετε να το κάνουν σωστά!

paidi mpampas paizoyn mpala

Αποθαρρύνετε επιθετικές ενέργειες

Αν το παιδί πετάει πράγματα που δεν πρέπει, όπως κύβους, στο κεφάλι ενός άλλου παιδιού, ή χώματα, πέστε ήρεμα: “Δεν το κάνουμε αυτό! Πονάει”. Αν το παιδί το επαναλάβει, απομακρύντε το από εκεί που έγινε το περιστατικό και δώστε του την ευκαιρία να επιστρέψει στο παιχνίδι και να κάνει μια νέα αρχή. Αν πετάει πράγματα επειδή θύμωσε, θυμίστε του: “Πέστο με τις λέξεις”. Μην του φωνάζετε και μην το χτυπάτε γιατί έτσι θα πετύχετε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Αν προσπαθήσετε με τη βία να σταματήσετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί βία, απλώς με το παράδειγμά σας ενισχύετε αυτό που κάνει, δηλαδή την επιθετική συμπεριφορά.

Μαζέψτε μαζί

Ζητήστε στο παιδί σας να μαζέψει αυτά που έριξε.

Αν πετάει το φαγητό του…

Καθίστε μαζί του στο τραπέζι και δώστε του ελεγχόμενες ποσότητες. Δώστε του τα παιδικά του σερβίτσια που δεν σπάνε. Θυμίστε του τον κανόνα: “Δεν πετάμε το φαγητό μας. Μετά θα πετάξουμε την μπάλα”.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Δρ. Λίζας Βάρβογλη, “Καταπληκτική μαμά”. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Mamaya για την ευγενική παραχώρηση του υλικού

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Terrible twos»: Οι τρόποι για να… διαχειριστείτε ένα 2χρονο σε κρίση!

Το μωρό μου τσιρίζει! Πώς να διαχειριστώ τις τσιρίδες του;

5 φράσεις που δεν πρέπει να λες ΠΟΤΕ στο παιδί σου όταν έχεις νεύρα!

Οι 7 παγίδες που έχουν να αντιμετωπίσουν όλοι οι γονείς

 

 

Σχετικά άρθρα