Χρήσιμα tips για να… διατηρήσετε την ψυχραιμία σας την περίοδο των γιορτών

Κάθε περίοδος γιορτών στη σύγχρονη κοινωνία εξαιτίας της εκκοσμίκευσης και της εμπορευματοποίησης τους συνήθως γεννά συναισθήματα κατάθλιψης, στρες, αλλά και θυμού. Σε πολλές άλλες κουλτούρες όπως η ισλαμική κάνουν οικονομία έναν χρόνο με στερήσεις όσοι μπορούν για να χαρίσουν στις οικογένειες τους τον πιο παχύ οβελία για φιγούρα ή σε άλλες όπως στις αφρικανικές έρχονται από το εξωτερικό οι πλούσιοι υποτιθέμενοι συγγενείς για να μπορέσει μια οικογένεια να φάει το διάσημο κοτόπουλο των Χριστουγέννων ή το κατσίκι του Πάσχα. Οι υποτιθέμενα πιο πλούσιοι συγγενείς όμως μπορεί μια ολόκληρη χρονιά να τρώνε μακαρόνια για να μην ντραπούν μπροστά στην οικογένεια τους. Ένα μικρό παράδειγμα του άγχους και του στρες που είναι σε πολλές κουλτούρες εκτός από την δική μας και συνοδεύεται με θυμό και ντροπή συχνά αν δεν επιτευχθεί ο στόχος.

pasxa2

Εμείς εδώ στην Ελλάδα συνήθως δεν έχουμε αυτό το θέμα αν και πολλές οικογένειες το έχουν πλέον και αυτό με το θέμα της επιβίωσης αλλά σίγουρα έχουμε ένα μεγάλο πακέτο αρνητικών συναισθημάτων ειδικά ‘όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα σχεδιάσαμε ή όπως τα θέλαμε. Τα socialmediaπροσθέτουν μια παραπάνω πίεση μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα γιατί μπορεί να γεννήσουν τον φθόνο όταν δεν έχουμε αποδεχτεί την δική μας πραγματικότητα και επιθυμούμε την φτιαχτή πραγματικότητα που δείχνουν οι άλλοι. Πολλοί μπορεί να δράσουν απερίσκεπτα μέσα σε ένα κλίμα απελπισίας και δυστυχώς πολλά εγκλήματα αλλά και αυτοκτονίες παρατηρούνται σε περιόδους γιορτών .

Πολλοί έχουν στο μυαλό τους χαρούμενες εξιδανικευμένες οικογενειακές συναντήσεις και πολλοί πράγματι έχουν και τέτοιες οικογένειες και το ζουν αλλά τι θα γίνει με όλους τους άλλους που έχουν οικογενειακά θέματα ή που οι συναντήσεις αυτές ξαναξυπνούν κρυμμένα συναισθήματα;

Τα βασικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι ήδη με το πλησίασμα των διακοπών είναι τα εξής :

douleia-ergasia-gynaika-agxos-1
1. Αυξημένες Προσδοκίες

Οι αυξημένες προσδοκίες προέρχονται από τις διαφημίσεις που δείχνουν χαρούμενες οικονομικά εύρωστες οικογένειες να γιορτάζουν καλοντυμένοι χωρίς προβλήματα και αυτό δεν είναι μια πραγματικότητα για πάρα πολλούς ανθρώπους. Καλούνται να αγοράσουν όλα τα προϊόντα κι αν δεν έχουν χρήματα αισθάνονται άσχημα να κάνουν τους καλούς με τους άλλους και να τους ικανοποιούν να τρέχουν σαν τρελοί να τα προλάβουν όλα με την δουλειά και την οικογένεια να φορέσουν κάτι καλό να προσέχουν μην φανεί ότι βάλαν κάποια κιλά και να δείχνουν καλά να ταΐσουν τα παιδιά τους καλά και να μην πάθει κάνεις τίποτα

2. Εξτρά Έξοδα

Γαλοπούλες, αρνιά, λαμπάδες, δώρα, ρούχα, ταξίδια, ξενοδοχεία ή δώρα συγγενών πιέζουν αφόρητα και τον χρόνο και τον προϋπολογισμό ενός ζευγαριού με παιδιά και είναι ικανά από μόνα τους να οδηγήσουν στο οικονομικό άγχος αν δεν βάλει κάνεις όρια

3. Μοναξιά

Όσοι έχασαν κάποιον έχουν παιδιά μακριά χώρισαν ή είναι από επιλογή μόνοι συνήθως αισθάνονται άβολα στις γιορτές γιατί μπορεί να είναι διαφορετικοί από τους υπόλοιπους ή γιατί μπορεί να μην έχουν πλέον άτομα με τα οποία να γιορτάσουν . Καλούνται να βρούνε νέες λύσεις ή να περάσουν μόνοι τους. Το ίδιο και για όσους είναι αλλόθρησκοι η χορτοφάγοι με άλλες αξίες.

4. Οικογενειακές Σχέσεις

Το να ξαναδεί κάνεις συγγενείς μπορεί να τον φέρει αντιμέτωπο με τις γνωστές μπηχτές και ατάκες αυτών που τόσο καιρό είχε ξεχάσει και με ορισμένους να δοκιμαστούν γερά τα νεύρα του. Οι σύντροφοι και σύζυγοι μπορεί να μαλώνουν μέσα στην προσπάθεια τους να καταφέρουν αυτό που ο καθένας έχει ζήσει στην αρχική του οικογένεια ή φαντάζεται και τα παιδιά έρμαια της τηλεόρασης μπορεί να έχουν απαιτήσεις που δεν είναι ρεαλιστικές όλα αυτά εκνευρίζουν και απογοητεύουν εύκολα

5. Φίλοι

Στην περίπτωση που κάνεις επιλέγει να πάει εκδρομή η να γιορτάσει με φίλους μπορεί να δει πλευρές τους που δεν γνώριζε και δεν είναι ευχάριστες και αυτό να αναταράξει μια φιλία επίσης η απουσία φίλων μπορεί να επιβαρύνει την περίοδο αυτή μια και στην Ελλάδα ο καθένας συνήθως πάει στην αρχική του οικογένεια να γιορτάσει.

6. Άγχος/ Θρησκευτικό άγχος

Όλα τα παραπάνω και τα παρακάτω γεννούν απίστευτο άγχος και αν η συμπεριφορά ατόμων του περίγυρου είναι πιεστική αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο έγκλημα άτομα που είναι ήδη ψυχοπαθή (έκλαιγε οπότε το έπνιξα για να σταματήσει…). Το θρησκευτικό άγχος να γίνουν όλα «τελετουργικά» σωστά είναι ένα ακόμη άγχος που μπορεί να βιώνουν άτομα που δεν έχουν κατανοήσει βαθιά την χριστιανική θρησκεία και μένουν στο τελετουργικό μέρος η σε έθιμα και δεισιδαιμονίες. Βλέπουμε εκεί τα άψογα σιδερωμένα ταγιέρ και τραπεζομάντηλα ή τέλεια καθωσπρέπει γεύματα να συνοδεύονται από αξίες που ουδεμία σχέση έχουν με το ουσιαστικό μήνυμα της θρησκείας. Το άγχος των μη θρησκευόμενων καθώς και των χορτοφάγων ζωόφιλων είναι η δυσκολία τους να συνυπάρξουν με άτομα πολύ διαφορετικών αξιών και μπορεί να προκαλέσει θυμό επίσης.

7. Πένθος και μνήμες

Η απώλεια ενός συντρόφου, γονέως, παιδιού ή φίλου είναι δυσκολότερη στις γιορτές και πολλές φορές ο περίγυρος δεν έχει την απαιτούμενη εν συναίσθηση για να καταλάβει και να καταπραΰνει τα συναισθήματα του πενθούν τα ή μπορεί να έχει βρεθεί ξαφνικά ολομόναχος και να πρέπει να αντέξει ο ίδιος μια θλίψη και δυσβάσταχτες μνήμες μαζί με την επιθυμία τα αγαπημένα πρόσωπα να ήταν εκεί παρόλο που όταν ήταν μπορεί να μην ήταν τόσο καλά στην πραγματικότητα.

8. Έλλειψη χρόνου και υποχρεώσεις

Η προσπάθεια να τα προλάβει κάνεις όλα και να είναι όλα τέλεια  συνήθως εντείνει τις συγκρούσεις το άγχος και τον θυμό με τους γύρω μας η τις καταστάσεις. Αν ο περίγυρος είναι ιδιαίτερα απαιτητικός τότε έχουμε ακόμη περισσότερη πίεση ειδικά αν δεν υπάρχει καταμερισμός και τα τραβάει όλα ένα άτομο κυρίως.

Μερικοί τρόποι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας κατά την περίοδο των γιορτών:

aytopepoithisi

  1.  Φροντίστε ότι ψυχοπαθολογία έχετε αν έχετε κάποια διαγνωσμένη και εάν νιώθετε ότι θα εκραγείτε επισκεφτείτε κάποιον ειδικό πριν για να μπορέσετε να λάβετε βοήθεια . Επισκεφτείτε όσους είναι απαραίτητο ψυχολόγους ή ψυχίατρους ακόμη και πνευματικούς που σας ταιριάζουν .
  2.  Μην ενδίδετε σε εξαρτήσεις που μπορούν να κάνουν τον θυμό σας χειρότερο να τον πυροδοτήσουν ειδικά το αλκοόλ, αλλά και τα ναρκωτικά ή το χασίς μπορεί να αποβούν μοιραία ειδικά αν οδηγείτε εκτός από τα ατυχήματα είχαμε πρόσφατο περιστατικό που άνδρας πέταξε την γυναίκα του από το αυτοκίνητο μπροστά στα παιδιά έξω.
  3. Αποφασίστε από πριν η και προβλέψτε όλη την χρονιά τι έξτρα έξοδα θα κάνετε και θυμηθείτε ότι αυτή είναι μια περίοδος κατά την οποία γίνονται αγαθοεργίες και ελεημοσύνες μην επικεντρώνεστε στα ματεριαλιστικά αντικείμενα και μάθετε και τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο.
  4. Νοηματοδοτήστε και μελετήστε αντί να καταναλώσετε. Είναι τραγικό στην Ελλάδα τα παιδιά να γνωρίζουν όλες τις μάρκες και να μην γνωρίζουν το νόημα των εθνικών και θρησκευτικών γιορτών και να τις νιώθουν απλά σαν ένα πανηγύρι χωρίς νόημα. Χάνεται κάθε νόημα έτσι.
  5.  Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τις άλλες οικογένειες και ανθρώπους. Δεχτείτε ότι οποία κατάσταση έχετε είναι πρόσκαιρη και κάντε ότι καλύτερο μπορείτε με αυτήν. Μην στρεσάρετε τον εαυτό σας κάνοντας πράγματα για να είστε καλύτεροι από τον γείτονα η για να κάνετε σαν τον τάδε.
  6. Προβλέψτε αρκετό χρόνο για κάθε εργασία ή υποχρέωση και για εσάς προσωπικά. Προβλέψτε δραστηριότητες που δεν θέλουν πολύ κόπο εκτός αν τις κάνετε με μεράκι και όρεξη. Αν κάντε μια πολύπλοκη πίτα πχ κάθε χρόνο επιτρέψτε στον εαυτό σας να την κάνει όταν θέλει πραγματικά για να μην γκρινιάζετε
  7. Η γκρίνια είναι τρόπος παθητικής επιθετικότητας εκδήλωσης θυμού καλό είναι να αποφεύγεται και να λέτε στον καθένα τι σας ενοχλεί και να μην μαζεύετε συναισθήματα δυσάρεστα
  8.  Διαλέξτε τις μάχες σας, μην μπλέκεστε σε καυγάδες άλλων κι αφήστε να γίνουν τα πράγματα μη τέλεια σε κάποιες περιπτώσεις. Μπορείτε να αδιαφορήσετε, να αποφύγετε και να μην απαντάτε στα παιχνίδια των άλλων και να θυμίζετε στον εαυτό σας την αξία σας ο ίδιος.
  9.  Μην το παρακάνετε με το φαγητό και την ξεκούραση και κρατήστε όσο μπορείτε ότι καλές συνήθειες άσκησης και υγιεινής διατροφής έχετε αποκτήσει με κόπο για να μην αισθάνεστε ένοχοι ή θυμωμένοι που το παρακάνατε μετά άλλα ούτε κι ότι στερηθήκατε κάτι σημαντικό. Μην επικεντρώνεστε στην εικόνα σας. Όσοι σας αγαπούν θα έρθουν να δουν εσάς και όχι τι φοράτε ή τι νέο πήρατε. Χαλαρώστε με αυτά.
  10.  Το βασικότερο όλων μάθετε να λέτε ΟΧΙ σε συναντήσεις με άτομα και συναθροίσεις που δεν είναι καλές για σας ψυχικά και αποφύγετε δραστηριότητες που θα σας επιβαρύνουν.
  11.  Μην πιέζεστε. Αν έχετε άλλες αξίες που η οικογένεια σας δεν σέβεται μπορείτε να το συζητήσετε και αν εξακολουθούν να είναι κλειστοί να οργανώσετεκάτι καλύτερο για εσάς με άτομα που σας ταιριάζουν. Αν προσπαθούν να δείξουν κατανόηση δείξτε κι εσείς πχ είναι πρόοδος αν σε μια αυστηρά κρεοφαγική οικογένεια η μαμά μαγειρέψει για σας κάτι χωρίς βία και αίμα και δεν κάνει επίδειξη του κρέατος που για σας είναι ένας πεθαμένος φίλος σας. Εκτιμήστε κάθε προσπάθεια σεβασμού.
  12.  Κανείς δεν είναι τέλειος αρά ούτε κι εσείς ή οι γύρω σας η ζωή εξελίσσεται και έρχονται νέες παραδόσεις και οι παλιές γίνονται μνήμες , όσο οι νέες δεν σας παραβιάζουν σταθείτε ανοιχτοί σε αυτές.
  13.  Οι φωτογραφίες και τα άρθρα στις εφημερίδες δεν είναι καθόλου κολακευτικά δεν κολακεύουν το αγαπημένο σας προφίλ οπότε καλύτερα είναι να αποφεύγονται επίσης της φυλακής τα σίδερα δεν είναι για τους «λεβέντες»,αλλά για όσους έχουν δυσκολία να σκεφτούν μη βίαιες λύσεις στα προβλήματα τους.
  14.  Γελάστε: το χιούμορ κάνει καλό σε κάθε περίπτωση .

Ασημίνα Κουλουκούρη
Κλινική Ψυχολόγος
Εξειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία – Ψυχοπαθολογία – Ψυχανάλυση
www.akouloukouri.gr
https://www.youtube.com/c/AsiminaKouloukouri

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γιορτινό τραπέζι: Η ευλογία του να μαγειρεύει όλη η οικογένεια μαζί

Αποστολή γιορτινό τραπέζι με τους συγγενείς: Πώς θα τη βγάλεις καθαρή;

Διακοπές του Πάσχα: 4+1 δραστηριότητες για να περάσετε τέλεια με τα παιδιά σας!

Δεν έχεις λεφτά για διακοπές Πάσχα; Διάβασε και θα νιώσεις καλύτερα!

Διακοπές του Πάσχα: Ευκαιρία να συσφίξετε τις σχέσεις με τα παιδιά σας

 

 

Σχετικά άρθρα