Θέλω να ξαναδώσω Πανελλήνιες αλλά φοβάμαι μήπως αποτύχω πάλι…

Γενικά όλα μέχρι τώρα δεν ήταν ωραία και ρόδινα… Και ναι ας είμαι 19 μόνο… Αλλά να μου πεις ποιανού ήταν; Το πρόβλημα μου αυτή την περίοδο ξεκινά με το ότι θέλω να ξαναδώσω πανελλήνιες. Έδωσα την πρώτη φορά και όλα πήγαν χειρότερα από χάλια… Δεν με αδικώ, ήμουν ένα κινούμενο άγχος… Ένιωθα απογοήτευση… Τελικά πήγα σε ένα ΙΕΚ.

Κι αν χάσω όλους μου τους φίλους; Κι αν αποτύχω πάλι;

Άρχισα όμως τον τελευταίο καιρό την περίπτωση λοιπόν να ξαναδώσω. Κάτι καθόλου εύκολο. Τη χρονιά που πέρασε λοιπόν με το διάβασμα, με όλα… Πραγματικά έχασα ένα μέρος του εαυτού μου,δεν άφηνα ανθρώπους να μπουν γιατί είχα άλλες προτεραιότητες… Φέτος φοβάμαι μήπως ξαναγίνει αυτό, μην τους απομακρύνω πάλι άθελα μου…

thlipsi melagxolia

Ωστόσο φοβάμαι μήπως δεν τα καταφέρω και φέτος… Ο φόβος αυτός με έχει κάνει τόσο μπερδεμένη. Και θα τα καταφέρω όμως; Θα ξεκόψω όμως από την παρέα μου; Όλο αυτό το διάστημα σκέφτομαι… Σκέφτομαι… Τουλάχιστον τώρα τα βλέπω διαφορετικά. Δεν είμαι το κοριτσάκι που ήταν ένα άγχος σκέτο. Πολλοί άλλωστε μού έχουν πει ότι έχω αλλάξει προς το καλύτερο. Το ξέρω γιατί ηρέμησα πραγματικά. Κι αν το χάσω πάλι αυτό; Ο φόβος δεν είναι καλός σύμβουλος…

Πραγματικά κουράστηκα να βρίσκομαι πάντα για τους άλλους εκεί…

Πραγματικά κουράστηκα να βρίσκομαι πάντα για τους άλλους εκεί. να είμαι εκεί ο,τι και αν έχουν να τους λέω πράγματα,και όταν έρχεται η ώρα για έμενα (όσο και αν εκείνοι αντίστοιχα με συμβουλεύουν) να μην έχω ιδέα τι να κάνω..Το κερασάκι στην τούρτα; Θέλω τόσο πολύ να βρω δουλειά έστω για 3 μήνες… Πρέπει και θέλω να βάλω σιδεράκια λόγω προβλήματος… Είναι σοβαρό εμφανισιακό θέμα και σαν οικογένεια δεν έχουμε χρήματα…..Δεν ξέρω τώρα τι έχετε καταλάβει…γιατί τώρα είναι ξημερώματα,και γιατί ακόμη μια φορά τα σκέφτομαι μετά από κλάμα και αϋπνίες…

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Μάριος Παππάς, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής

Νομίζω από το τέλος του ερωτήματος σας θα ξεκινήσω την απάντηση… Το γεγονός πως αυτό το μήνυμα το γράψατε ξημερώματα, χωρίς καθαρό μυαλό και σαν συνέπεια μια σειράς αρνητικών και αγχωτικών σκέψεων που εμπεριέχουν μόνο αβεβαιότητες.

Νομίζω εκεί είναι και η ρίζα του προβλήματος καθώς όπως λέτε δεν είναι η ζωή όλων ρόδινη αλλά κάποιοι αντεπεξέρχονται καλύτερα και κάποιοι λιγότερα καλά.

Πανελλήνιες: Ήθελες να επιβεβαιώσεις την αξία σου ή να περάσεις κάπου συγκεκριμένα;

Ας ξεκινήσω από το ζήτημα των Πανελληνίων. Το πρώτο που έχω απορία είναι αν όταν δώσατε εξετάσεις είχατε κάποιον συγκεκριμένο στόχο; Θέλατε να πετύχετε σε συγκεκριμένη σχολή; Αυτό που σας άγχωνε τελικά ήταν αν θα γράψετε καλά για να επιβεβαιώσετε την αξία σας ή για να περάσετε κάπου συγκεκριμένα; Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι πως η αξία μας δεν καθορίζεται από την επίδοση μας σε μια εξεταστική διαδικασία. Είμαστε κάτι πολύ συνολικότερο από αυτό και εσείς ουσιαστικά λόγω του ότι του δώσατε μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που έπρεπε είχε σαν αποτέλεσμα να σας κυριεύσει το άγχος. Το κάνουν πολλοί, οπότε μη νιώθετε άσχημα γι αυτό ή ενοχές.

koritsi thlipsi

Νομίζω πως τώρα επειδή είναι η δεύτερη φορά που ξαναδοκιμάζετε είστε πιο υποψιασμένη και πιο ώριμη και γι αυτό και οι άλλοι θεωρούν ότι έχετε αλλάξει και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αναγνωρίσετε στον εαυτό σας,πριν να μπείτε στην διαδικασία να σας κυριεύσουν και πάλι οι φόβοι και οι ανησυχίες σας.

Να θέτεις ρεαλιστικούς στόχους και να βάζεις προτεραιότητες!

Αυτό που θα σε συμβούλευα είναι να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους,να βάλετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και πλάνο στο διάβασμα σας και να σκεφτείτε και τις άλλες προτεραιότητες στη ζωή σας, όπως είναι οι φίλοι σας. Μέσω του πλάνου και του προγράμματος μπορούν όλα να συνδυαστούν και οι φίλοι σας αν τους εξηγήσετε τις δυσκολίες σας και το γιατί κάποιες φορές μοιάζετε απόμακρη θα καταλάβουν.

entones-allages-sti-diathesi-katathlipsi-anebasmenos-pos-antimetopizetai

Το κλειδί είναι να αρχίσετε να βάζετε τα πράγματα στο μυαλό σας σε μια τάξη και όταν έρχονται αυτές οι αρνητικές σκέψεις να εξετάζετε αν έχουν βάση ή όχι και τι θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά κατά περίσταση.

Οι λύσεις είναι εκεί, αλλά λόγω του φόβου δεν έχουμε το καθαρό μυαλό για να τις δούμε…

Μάριος Παππάς
Ψυχολόγος,Ψυχοθεραπευτής (Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:6946945826

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Άγχος, ταχυκαρδία, τρέμουλο: Πώς να τα διαχειριστώ τώρα που δίνω Πανελλήνιες;

Πανελλήνιες: Ο… δεκάλογος της σίγουρης επιτυχίας σου!

Εκείνος βγαίνει κάθε μέρα κι εγώ διαβάζω για τις Πανελλήνιες – Ζηλεύω πολύ!

Πανελλήνιες: 9 tips που θα… απογειώσουν το διάβασμά σου! (βίντεο)

 

Σχετικά άρθρα