Πανελλήνιες: Ο… δεκάλογος της σίγουρης επιτυχίας σου!

Οι Πανελλήνιες πλησιάζουν… απειλητικά πλέον και εσύ μπορεί ήδη να βρίσκεσαι σε κατάσταση πανικού ανάμεσα σε βιβλία και σημειώσεις! Μην αγχώνεσαι! Όλα είναι ζήτημα έξυπνης οργάνωσης! Αν τα βάλεις όλα σε μια σειρά, έχεις την επιτυχία στο τσεπάκι σου!

Αρκεί να ακολουθήσεις κάποιες βασικές συμβουλές που θα… απογειώσουν τη μελέτη και τις επαναλήψεις σου!

Βάλε πρόγραμμα!

Είναι πολύ σημαντικό όταν διαβάζεις να φτιάχνεις ένα πλάνο διαβάσματος με το τι έχεις να κάνεις και να βάζεις τικ σε κουτάκια με όσα έχεις ολοκληρώσει! Το πρόγραμμα σου δίνει ώθηση και κίνητρα για να συνεχίσεις και τα κουτάκια που έχεις “τικάρει” σού δείχνουν ποια πράγματα ήδη “κατέχεις”!

Βάλε στο πρόγραμμα κάθε λεπτομέρεια από κάθε μάθημα που έχεις να μελετήσεις και έχε τα στο νου σου σε όλες σου τις επαναλήψεις! Για να βεβαιωθείς ότι γνωρίζεις τα πάντα και να γνωρίζεις ποιες είναι οι εκκρεμμότητές σου!

diavasma meleti panellinies

Αν είσαι οπτικός τύπος, μπορείς να φτιάξεις ένα μεγάλο πρόγραμμα σε ένα χαρτόνι τον τοίχο σου ή αν έχεις πίνακα να γράψεις με χρώματα την ύλη σου και τις προτεραιότητές σου!

Αν πάλι προτιμάς τα post-it μπορείς να γεμίσεις τον χώρο γύρο από το γραφείο σου με διαφορετικά post-it!

Οργάνωσε τον χρόνο σου!

Αυτό το διάστημα η προτεραιότητά σου είναι οι Πανελλήνιες. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα, αυτό να το θυμάσαι! Οργάνωσε τη μέρα σου με γνώμονα αυτή τη σκέψη και δώσε στο διάβασμα και τις επαναλήψεις σου τον χρόνο που χρειάζεσαι για να είσαι τέλεια προετοιμασμένη για όλα τα μαθήματα!

Βάλε… τεστ στον εαυτό σου!

Εντόπισε τις αδυναμίες σου και… τέσταρε τον εαυτό σου ανά τακτά διαστήματα! Είτε μόνη σου είτε βάζοντας στο… παιχνίδι τους φίλους σου, το αγόρι σου ή και τους γονείς σου!

Επαναλήψεις! Επαναλήψεις! Επαναλήψεις!

Όσο και αν πιστεύεις ότι τα ξέρεις, οι συχνές επαναλήψεις θα σε βοηθήσουν να… κατακτήσεις τις γνώσεις που ήδη έχεις. Σίγουρα θα έχεις ακούσει το ρητό “επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως”. Αλήθεια είναι, πίστεψέ με! Ακόμα και μια καθημερινή ανάγνωση της ύλης σου μπορεί να σε βοηθήσει να την εμπεδώσεις!

Άλλωστε σε κάθε επανάληψη μπορείς να ανακαλύπτεις μικρές λεπτομέρειες που εμπλουτίζουν τις γνώσεις σου! Εννοείται επίσης ότι στις επαναλήψεις σου πρέπει να βάλεις στο παιχνίδι και τους γύρω σου! Οι συμμαθητές σου παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό!

Γκρουπ μελέτης!

Δεν ενδείκνυται πολύ ειδικά για το διάβασμα του τελευταίου διαστήματος αλλά είναι πολύ χρήσιμο για τις επαναλήψεις σου! Μαζευτείτε με τις φίλες σου για διάβασμα στοχευμένο. Μπορείτε να το κάνετε σε μορφή παιχνιδιού ερωτήσεων για παράδειγμα! Θα είναι και πιο διασκεδαστικό αλλά και αρκετά αποδοτικό! Προσοχή! Στόχος σας είναι η μελέτη και όχι να μιλάτε για τα… ερωτικά σας!

diabasma files

Συχνά διαλείμματα

Μην πέσεις με τα μούτρα στο διάβασμα και αμελείς τα πάντα γύρω σου! Πρέπει να παίρνεις ανάσες κατά καιρούς με μικρά διαλείμματα που θα σου δώσουν ώθηση να συνεχίσεις! Βάλε στο ημερήσιο πρόγραμμά σου τα διαλείμματα που έχεις να κάνεις καθημερινά: να δεις την αγαπημένη σου σειρά, να κοιμηθείς λίγο, να φας, να δεις για μια ωρίτσα τον φίλο σου ή την κολλητή σου… Βάλε στο πρόγραμμα πράγματα που σε ευχαριστούν και σε ανανεώνουν! Έτσι θα συνεχίζεις το διάβασμα με περισσότερη όρεξη και ενέργεια!

Προσοχή! Είπαμε μικρά διαλείμματα! Όταν ολοκληρωθούν οι Πανελλήνιες θα έχεις όσο χρόνο θέλεις στη διάθεσή σου για να χαλαρώσεις και να περάσεις τέλεια!

Σωστή διατροφή!

Οι δίαιτες δεν έχουν καμία θέση στην περίοδο των Πανελληνίων! Πρέπει να τρως συχνά και σωστά και μάλιστα τροφές που σου δίνουν ενέργεια και βοηθούν τη μνήμη σου! Τα γλυκά και η ζάχαρη δυστυχώς αυτό το διάστημα θα έχουν λίγο την τιμητική τους! Η σοκολάτα σού ανεβάζει τη διάθεση, σου δίνει θετική ενέργεια και ενεργοποιεί τη μνήμη! Οπότε φάε χωρίς ενοχές αλλά μην το παρακάνεις! Προσπάθησε να βάλεις στη διατροφή σου τη μαύρη σοκολάτα που είναι και πιο υγιεινή!

Να διαβάζεις έξω στη φύση ή στο μπαλκόνι!

Τώρα που ανοίγει ο καιρός -λέμε τώρα- είναι όμορφο να διαβάζεις έξω στη φύση, στο φυσικό φως! Σου δίνει θετικά vibes, βιταμίνη D και κάνει το δίνει… φως στη γνώση! Μπορείς να φτιάξεις ένα χώρο δικό σου στο μπαλκόνι, όπου να διαβάζεις κάποιες ώρες!

Προσοχή όμως: αν έχει πολύ θόρυβο και σου αποσπά την προσοχή, πρέπει να επιστρέψεις στην ηρεμία σου!

koritsi diabasma

Άσκηση

Όσο και αν δεν σου αρέσει η γυμναστική, είναι καλό να τη βάλεις στη ζωή σου αυτό το διάστημα γιατί βοηθάει στη διατήρηση της καλής σου φυσικής αλλά και πνευματικής σου κατάστασης! Δεν χρειάζονται πολλά! Λίγο περπάτημα για να χαλαρώσεις και κάποιες διατάσεις για να μην είσαι πολύ πιασμένη από την… αναγκαστική καθιστική ζωή αυτού του διαστήματος!

Μουσική συγκέντρωσης

Η μουσική μπορεί να σε βοηθήσει να… χαθείς μέσα στο διάβασμά σου και να είσαι απολύτως δοσμένη εκεί! Αρκεί να είναι η κατάλληλη! Μην επιλέξεις για παράδειγμα το αγαπημένο σου τραγούδι που θα σου θυμίζει και τον φίλο σου ή τον έρωτά σου γιατί θα σε αποσπάσει εντελώς! Επίλεξε ορχηστρική μουσική που είναι ωραίο “μουσικό χαλί” για συγκέντρωση γενικότερα! Αν δεν ξέρεις πολλά τέτοια κομμάτια σού προτείνουμε μερικά.

Προσοχή: υπάρχει κόσμος που δεν μπορεί με τίποτα να συγκεντρωθεί με τη μουσική! Αν δεις ότι σε… συνεπαίρνει, κλείστη και μείνε στην ησυχία σου!

Νίκη Κοσκινά

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εκείνος βγαίνει κάθε μέρα κι εγώ διαβάζω για τις Πανελλήνιες – Ζηλεύω πολύ!

Δίνω Πανελλήνιες, είμαι πολύ κουρασμένη και αγχωμένη και τρώω συνέχεια. Πώς να χάσω κιλά;

Πανελλήνιες: 9 tips που θα… απογειώσουν το διάβασμά σου! (βίντεο)

Προετοιμασία για Πανελλήνιες: «Τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσω»;

Πανελλήνιες: «Ενώ προσπαθώ πολύ, νιώθω ότι δεν θα τα καταφέρω»

 

 

Σχετικά άρθρα