Κρίση πανικού ή κρίση άγχους; Μάθε πώς να αναγνωρίσεις τι έχεις

Άγχος μπορεί να προκύψει στον καθένα που φοβάται ότι κάτι κακό θα του συμβεί ή νιώθει πως απειλείται. Έχει να κάνει περισσότερο με την προσωπική ανησυχία, παρά με την κατάσταση την ίδια.

Για αυτό το άγχος συνδέεται πολύ συχνά- υπάρχουν και περιπτώσεις που ταυτίζεται- με το στρες. Μάλιστα, αν ένα άτομο πάσχει από χρόνιο άγχος, μπορεί να αντιμετωπίσει και πολλά ψυχοσωματικά ή να εκδηλώσει κάποια άλλη πάθηση όπως είναι η κατάθλιψη.

Το άγχος μπορεί να είναι σύμπτωμα πανικού

Ωστόσο, είναι διαφορετικό από την κρίση πανικού η οποία είναι σύμπτωμα της διαταραχής πανικού. Το άγχος έχει να κάνει με ένα συγκεκριμένο γεγονός ή κατάσταση, αν και όπως είναι αναμενόμενο, υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Από την άλλη, η κρίση πανικού μπορεί να συμβεί χωρίς να έχει πυροδοτηθεί από κάτι συγκεκριμένο. Να τονισθεί πως τα συμπτώματα είναι πολύ πιο σοβαρά από τα συμπτώματα του άγχους. Το άγχος μπορεί να είναι σύμπτωμα πανικού, αλλά είναι διαφορετικό από μια κρίση πανικού.

Όταν κανείς αγχώνεται, νιώθει ανησυχία και είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει και σωματικά συμπτώματα, όπως αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό. Πάντως, η ανησυχία, αν και διαφορετική από μια επίθεση πανικού, μπορεί να συμβεί ως μέρος της αγχώδους διαταραχής ή διαταραχής πανικού.

Χαρακτηριστικά κρίσης άγχους

  • Κάτι συγκεκριμένο προκαλεί την επίθεση άγχους, όπως ένα διαγώνισμα, η εργασία, ένα πρόβλημα υγείας ή ένα ζήτημα σε σχέση.
  • Δεν είναι κατάσταση που μπορεί να διαγνωσθεί.
  • Είναι πολύ ήπιο- σε ένταση- από την κρίση πανικού.
  • Συνήθως κλιμακώνεται όταν κάποιος αισθάνεται αγχωμένος.
  • Εμπλέκονται φυσικά συμπτώματα όπως οι καρδιακοί παλμοί και αυτός ο «κόμπος» στο στομάχι.

Χαρακτηριστικά κρίσης πανικού

  • Δεν πυροδοτείται από κάτι συγκεκριμένο.
  • Είναι σύμπτωμα της διαταραχής πανικού και για αυτό μπορεί να διαγνωσθεί.
  • Έχει πολύ σοβαρά συμπτώματα.
  • Μπορεί να συμβεί σε κάποιον ακόμα και αν νιώθει ήρεμος.
  • Το άτομο βιώνει τόσο έντονα σωματικά συμπτώματα και αισθήματα τρόμου που θεωρεί πως θα χάσει τον έλεγχο ή πλησιάζει στον θάνατο.
  • Συνήθως συμβαίνει εντελώς ξαφνικά και διαρκεί από μερικά λεπτά μέχρι μια ώρα (οι επιπτώσεις όμως, μπορεί να συνεχίσουν).

Είναι άξιο αναφοράς πως η κρίση άγχους δεν συμπεριλαμβάνεται ως όρος στη λίστα της Αμερικάνικης Ομοσπονδίας Ψυχολογίας (American Psychological Association – APA) στο DSM-5. Ωστόσο, η επίθεση πανικού είναι σύμπτωμα της αντίστοιχης διαταραχής στο DSM-5 και μόνο ένας ειδικός μπορεί να προβεί σε διάγνωση.

Το άτομο πιστεύει ότι θα πεθάνει

Παρότι και στις δύο καταστάσεις ο φόβος είναι φανερός, η καρδιά χτυπά έντονα, υπάρχει πόνος στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή, όταν κανείς είναι αντιμέτωπος με κρίση πανικού, τα συμπτώματα είναι πολύ πολύ πιο έντονα και κρίσιμα.

Μάλιστα, υπάρχει και η προσωπική αίσθηση πως θα πεθάνει. Για αυτό επειδή δεν υπάρχει κάποιο σημάδι, δεν μπορεί και να αποφευχθεί, παρά μόνο αν ξεκινήσει θεραπεία με κάποιον αρμόδιο. Έτσι, με την ιατρική παρακολούθηση, μελλοντικά υπάρχει η πιθανότητα να μάθει να το διαχειρίζεται.

Μπορεί το άγχος να προκαλέσει κρίση πανικού;

Ένα άτομο που έχει διαταραχή πανικού, ίσως βιώσει άγχος πως θα πάθει κρίση πανικού. Αυτή αβεβαιότητα του αν και πότε θα συμβεί κάποια κρίση, μπορεί να φέρει άγχος μεταξύ των κρίσεων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο φόβος να επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά και την ικανότητα να λειτουργεί ομαλά στην καθημερινότητά του.

Υπάρχει θεραπεία;

Εξάλλου, η Αμερικάνικη Ομοσπονδία Ψυχολογίας προτείνει πως υπάρχει κάποιος βιολογικός παράγοντας στον οποίο οφείλεται η διαταραχή πανικού. Βέβαια, οι ειδικοί δεν έχουν ανακαλύψει κάτι συγκεκριμένο, ακόμα.

Σχετικά με τη θεραπεία, είναι ενδεικτικοί οι εξής τρόποι: η γνωσιακή συμπεριφοριστική (CBT), φάρμακα όπως ορισμένοι τύποι αντικαταθλιπτικών και ομάδες υποστήριξης για άτομα με συγκεκριμένες καταστάσεις. Όλα αυτά όμως, πάντα υπό τη γνώμη και επίβλεψη ενός ειδικού.

Πηγή: medicalnewstoday

Ηλιάνα Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς να βοηθήσω τον άντρα μου να ξεπεράσει τις κρίσεις πανικού;

Πόσο ένοχος είναι ο θυρεοειδής για τις κρίσεις πανικού;

Πότε εμφανίζονται οι κρίσεις πανικού στη ζωή μας;

Σμαράγδα Καρύδη: Πώς αντιμετώπισε τις κρίσεις πανικού που πάθαινε επί σκηνής;

Θοδωρής Αθερίδης: Ο «πολυμήχανος» καλλιτέχνης που λατρεύει το κοινό – Οι κρίσεις πανικού, η νικηφόρα μάχη με τον αλκοολισμό και η περηφάνια για την κόρη του

Σχετικά άρθρα