Νιώθω συνεχώς ένα τεράστιο κενό μέσα μου. Είναι από την εφηβεία;

Είμαι 16 ετών. Τους τελευταίους μήνες και ίσως τον τελευταίο χρόνο νιώθω απαίσια με τον εαυτό μου με τα πάντα. Νιώθω συνέχεια ένα κενό μέσα μου. Ίσως είναι από την εφηβεία αλλά εγώ νιώθω σαν να είναι κάτι τελείως διαφορετικό νιώθω σαν να είναι κατάθλιψη…

Και πριν τα Χριστούγεννα ένιωθα όπως και τώρα αλλά πολύ πιο έντονα δηλαδή δεν ήθελα να κάνω τίποτα… Κανόνιζα για βόλτες με φίλες μου και τα ακύρωνα γιατί δεν είχα όρεξη. Τι είναι; Σας παρακαλώ, πείτε μου! Δεν αντέχω άλλο!

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Λουκία Αποστολίδη

Η αλήθεια είναι πως η εφηβεία είναι με πολύ έντονη περίοδος για τον άνθρωπο, σωματικά και ψυχικά. Πολλές καταστάσεις και σκέψεις εμφανίζονται πρώτη φορά ή μεγενθύνονται. Θα σου πρότεινα αυτά που νιώθεις, την αίσθηση του κενού, τη μη ευχαρίστηση, να τα μοιραστείς με κάποιον κοντινό σου που φαντάζεσαι ότι θα μπορούσε να σε ακούσει.
thlipsi katathlipsi 1
Πολλές φορές εκφράζοντας και εξωτερικεύοντας αυτά που έχουμε μέσα μας, καταφέρνουμε με τον καιρό να τα κατανοήσουμε, να δούμε το πραγματικό τους μέγεθος και να μην μας φαίνονται τεράστια και τελικά να τα απαντήσουμε όπως μας ταιριάζει.
Εάν πιστεύεις ότι τίποτα δεν βοηθάει, μπορείς να καλέσεις σε γραμμές υποστήριξης εφήβων και να μιλήσεις με κάποιον ειδικό που ενδεχομένως θα σου δώσει κάποια βοήθεια και θα σε ανακουφίσει.

Λουκία Αποστολίδη,
Ψυχολόγος, Msc Ψυχολόγος της Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια
[email protected],
http://www.psychotherapycenter.gr/

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αίσθημα μελαγχολίας στην εφηβεία: Πού μπορεί να οφείλεται;

Να τι συμβαίνει πραγματικά όταν μπαίνει κανείς στην εφηβεία (βίντεο)

Έχω συνέχεια νεύρα και δεν έχω όρεξη για τίποτα. Είναι εφηβεία;

Ο έρωτας στα χρόνια της εφηβείας…

 

Σχετικά άρθρα