Μονόπλευρη φιλία: «Νιώθω ότι η κολλητή μου με εκμεταλλεύεται»

Έχω δει ένα παρόμοιο άρθρο στη σελίδα. Λοιπόν μια φίλη μου νιώθω ότι με εκμεταλλεύεται. Μιλάει συνέχεια για το αγόρι της εδώ και πάρα πολύ καιρό μόνο σε μένα. Βγαίνουμε έξω οι δυο μας και καταλήγουμε να μιλάμε-να μιλάει βασικά-για το αγόρι της όσες ώρες είμαστε έξω, χωρίς υπερβολές. Εννοείται πως θα μου λέει πράγματα που την απασχολούν σχετικά με το αγόρι της ή οτιδήποτε άλλο (τι φίλες είμαστε) αλλά όχι να μιλάμε συνέχεια για αυτήν.

files filia

Κάθε φορά που θέλω να πω κάτι δικό μου, ένα δικό μου θέμα θα κουβεντιάσουμε το πολύ ένα 10λεπτο ή θα μου λέει πράγματα του τύπου “δεν ξέρω, τι να σου πω” κλπ.

Και για τον λόγο αυτό της “ρίχνω” άκυρα κάποιες φορές που μου λέει να βγούμε. Δεν ξέρω τι να κάνω και δεν είμαι καθόλου ο τύπος που θα μιλήσει για αυτά που τον ενοχλούν. Χρειάζομαι την συμβουλή σας.!

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Μάριος Παππάς

Σαφώς αυτό είναι θέμα στο οποίο έχουμε αναφερθεί ξανά, αλλά μια επανάληψη μαζί με το προσωπικό σου ζήτημα σίγουρα θα βοηθήσει. Από τη στιγμή που η ίδια νιώθεις ότι σε εκμεταλλεύεται κανείς δεν μπορεί να στο αμφισβητήσει αυτό.

Όλες οι σχέσεις είναι θέμα δυναμικών και ισορροπιών

Σίγουρα όλες οι σχέσεις,όπως και οι φιλικές εν προκειμένω, είναι θέμα δυναμικών και δεν είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει ισορροπία. Κάποιοι το αποδέχονται αυτό και κάποιοι όχι. Σίγουρα η φίλη σου σε αυτήν την περίπτωση δείχνει να λειτουργεί ετεροβαρώς ως προς εσένα. Αυτό μπορεί να το κάνει γιατί πραγματικά νιώθει την ανάγκη να σου πει πράγματα γιατί σε εμπιστεύεται,γιατί μπορεί να θέλει να έχει ακροατές ή να μονοπωλεί τις συζητήσεις.
Αλλά εδώ δεν μας αφορούν τόσο οι δικές της προθέσεις , αλλά το πώς σε κάνουν εσένα να αισθάνεσαι. Και εδώ έρχεται και η ευθύνη η δική σου.

files provlima2

Μίλησε γι΄αυτά που σε ενοχλούν!

Από τη στιγμή που αυτό είναι κάτι που σε ενοχλεί και βάζει εμπόδια στην σχέση σας, καλό θα ήταν να της μιλήσεις γι αυτό ακόμα και αν δεν είσαι αυτός ο τύπος. Σίγουρα για να έχεις υιοθετήσει αυτήν την στάση να μην μιλάς γι’ αυτά που σε ενοχλούν στους άλλους θα έχεις τους λόγους σου.

Αλλά θα πρέπει να γνωρίζεις πως κάτι κερδίζεις με το να μην εκφράζεις την άποψη σου στον άλλον ακόμα και αν κάτι σε ενοχλεί αλλά και κάτι χάνεις. Θα πρέπει λοιπόν να σκεφτείς αν αυτά που κερδίζεις από αυτήν σου την στάση είναι πιο πολλά και πιο σημαντικά από αυτά που χάνεις τελικά.

Αν υποθέσουμε πως τελικά αυτά που χάνεις είναι πιο πολλά θα πρέπει να αλλάξεις τακτική. Δεν σου λέω ότι θα πρέπει να γίνεις επιθετική απέναντι της, αλλά δεν θα πρέπει να παραμένεις και παθητική και να δέχεσαι αυτό που έχει δημιουργηθεί σαν συνθήκη στη σχέση σας.

files parigoria

Εξήγησέ της πώς αισθάνεσαι!

Υπάρχει πάντα μια μέση οδός που λέγεται διεκδικητικότητα και στην περίπτωση σου θα μπορούσε να λειτουργήσει με τον εξής τρόπο και να έχει και θετικά αποτελέσματα. Χωρίς να χαρακτηρίσεις την φίλη σου μπορείς να της εξηγήσεις πώς σε κάνει να αισθάνεσαι η συμπεριφορά της με το να μονοπωλεί τις συζητήσεις σας με τα προβλήματα της και να μην σου δίνει χώρο και χρόνο να εκφράσεις τα δικά σου.

Εκεί ακριβώς μπορείς να αντιπροτείνεις κάτι που θα σε ικανοποιούσε περισσότερο και αν αυτό γινόταν να της εξέφραζες με ποιον τρόπο αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να διατηρηθεί η να βελτιωθεί η περαιτέρω σχέση σας.

Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί τα πράγματα να αλλάξουν και η σχέση σας να γίνει πιο ποιοτική και βιώσιμη,ενώ σε αντίθετη περίπτωση αν όλο αυτό διαιωνίζεται το πιο πιθανό είναι αυτή η σχέση να λήξει χωρίς να έχουν δοθεί καν οι απαραίτητες εξηγήσεις.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η καλύτερή μου φίλη με αποφεύγει. Μήπως βρήκε άλλη κολλητή;

Μου αρέσει αλλά αρέσει και στη φίλη μου. Τι να κάνω για να μη χαλάσει η σχέση μας;

6 σημάδια που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις τη… φίλη-φίδι

Ζήλια στη φιλία: «Φοβάμαι ότι θα με αφήσει και θα κάνει παρέα με άλλους»

Δίλημμα: Μπορεί ένα αγόρι να διαλύσει τη φιλία μου με την κολλητή μου;

 

Σχετικά άρθρα