Κλειστοφοβία: Όταν κλείσει η πόρτα, αρχίζει η «κόλαση» για εμένα

Από τα 24 μου υποφέρω από κλειστοφοβία. Κλείστηκα μια φορά σε ασανσέρ στα 29 μου και στα 27 έπαθα κρίση πανικού μέσα στο δελφίνι από Σκόπελο στη Σκιάθο.

Ίδρωσα, φοβόμουν ότι θα γίνω ρεζίλι ,τρομερή ταχυπαλμία και ζήτησα να βγω έξω έστω εκεί που είναι η μηχανή του δελφινιού.Το πρόβλημα έγινε μεγαλύτερο την επόμενη μέρα όταν έπρεπε να παραμείνω στο πλοίο για 6 ώρες από Σκόπελο για Θεσσαλονίκη.

Κουράστηκα τόσα χρόνια…

Έκτοτε αποφεύγω πλοία, αεροπλάνα, τρένα και γενικώς τα ταξίδια. Τα τελευταία 4 χρόνια ζω κοντά στο Λονδίνο και πρέπει να πάω στην Ελλάδα για διακοπές με την οικογένεια μου. Το σκέφτομαι μέρα νύχτα.

Όταν κλείσει η πόρτα, αρχίζει η «κόλαση» για εμένα. Είναι φρικτό, κουράστηκα τόσα χρόνια!

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α

Αγαπητή αναγνώστρια,

Καταλαβαίνω την εξάντληση σας που είναι απόρροια της συνεχούς προσπάθειας σας να αποφύγετε τα ερεθίσματα που σας προκαλούν φόβο. Αυτό μπορεί να σας «τρώει» και να σας στερεί τη δυνατότητα να διοχετεύσετε αλλού την ενέργεια σας.

Η αντίδραση είναι υπερβολική και παράλογη

Οι φοβίες μπορούν να μας στερήσουν τη χαρά της ζωής και για αυτό αξίζει να απευθυνθείτε σε ένα ψυχολόγο. Με τον όρο φοβία, εννοούμε το άγχος, που προκαλεί έναν διαρκή και επίμονο φόβο για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή κατάσταση. Το άτομο που βιώνει μία φοβία, αντιδρά υπερβολικά και συχνά παράλογα σε διάφορα ερεθίσματα.

Παράλληλα, το ίδιο το άτομο συνειδητοποιεί ότι ο φόβος του είναι παράλογος. Δεν είναι, όμως, σε θέση να ελέγξει τις αντιδράσεις του και το άγχος που βιώνει. Αποφεύγει οποιαδήποτε κατάσταση ή συγκυρία θα μπορούσε να τον φέρει σε επαφή με το φοβικό αντικείμενο και διαφοροποιεί άμεσα τη συμπεριφορά του προκειμένου να μην εκτεθεί σε αυτό.

Το σώμα ανταποκρίνεται στο άγχος

Έτσι επέρχονται σημαντικές δυσκολίες και παρακωλύσεις στη διεξαγωγή καθημερινών δραστηριοτήτων και συνδιαλλαγών, ιδιαίτερα αν αυτές σχετίζονται άμεσα με την εργασία του, τη διεκπεραίωση βασικών κοινωνικών επαφών, ταξίδια όπως αναφέρετε και εσείς κλπ.

Η διαχείριση της φοβίας με τη βοήθεια του ψυχολόγου, μπορεί να αποτελέσει διέξοδο από την έντονη αυτή κατάσταση αγωνίας, επιφέροντας θετικές αλλαγές στο άτομο. Το σώμα ανταποκρίνεται στο άγχος απελευθερώνοντας ορμόνες που αυξάνουν τον ρυθμό της καρδιάς, της αναπνοής και αιματώνουν τους μυς ώστε να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στην απειλή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της φοβίας;

Ολόκληρος ο οργανισμός υπερλειτουργεί και ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο που φανταζόμαστε και έτσι
εμφανίζονται τα σωματικά συμπτώματα όπως ναυτία, ταχυκαρδία, εφίδρωση κτλ. Μπορεί να συνυπάρχουν και ψυχολογικά συμπτώματα όπως φόβος θανάτου, αίσθηση απώλειας ελέγχου, αίσθηση αβοήθητου, αίσθηση εγκλωβισμού κ.α.

Ορισμένες περιπτώσεις φοβιών μπορεί να οφείλονται σε συγκεκριμένες τραυματικές εμπειρίες, ή μίμηση συμπεριφοράς άλλων σε μικρή ηλικία. Είναι σημαντικό να αναλογιστείτε ότι το σύμπτωμα της φοβίας μπορεί να
αποτελεί την εκδήλωση ενός βαθύτερου ή ασυνείδητου προβλήματος που απασχολεί το άτομο και για το οποίο το ίδιο δεν βρίσκει «λύση» ή «διέξοδο» σε συνειδητό ή ασυνείδητο επίπεδο.

Σημασία έχει τι κρύβεται «κάτω» από τη φοβία

Θα λέγαμε δηλαδή ότι το σύμπτωμα της φοβίας μοιάζει να αποτελεί την «κορυφή του παγόβουνου» σε άλλα σημαντικά θέματα που το απασχολούν σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο. Με τη βοήθεια του ψυχολόγου θα μπορέσετε να δείτε τι μπορεί να σημαίνει η κλειστοφοβία για σας, τι συμβολισμούς μπορεί να έχει για την ψυχική σας κατάσταση.

Για παράδειγμα, σε κάποιους ανθρώπους η κλειστοφοβία σχετίζεται με μια αίσθηση εγκλωβισμού στη ζωή τους. Οπότε μπορείτε να διερευνήσετε το θέμα προς αυτή την κατεύθυνση και να βρείτε απαντήσεις που θα σας ξεμπλοκάρουν. Πολλούς ανθρώπους τους βοηθάει η γνωσιακή προσέγγιση, δηλαδή να διερευνήσουν τις αυτόματες αρνητικές σκέψεις που κάνουν και να αναγνωρίσουν τι συναισθήματα τους προκαλούν.

Πώς μπορείς να σε καθησυχάσεις;

Στη συνέχεια βλέπουν τι δεδομένα έχουν υπέρ της σκέψης που τους φέρνει το φόβο και τι μπορούν να αναλογιστούν με ορθή λογική, δηλαδή πώς αλλιώς μπορούν να ερμηνεύσουν τη φοβογόνο κατάσταση διαφορετικά. Στο τέλος με τη βοήθεια του ψυχολόγου μαθαίνουν πώς μπορούν να καθησυχάσουν τον εαυτό τους όταν νιώθουν το άγχος του φόβου.

Ο φόβος μας είναι χρήσιμος αρκετές φορές. Μας προειδοποιεί και μας προστατεύει. Αν νιώθουμε όμως, ότι ο φόβος μας είναι υπερβολικός και μας δυσκολεύει τη ζωή- είτε είναι φοβία είτε όχι- τότε καλό είναι να ζητήσουμε βοήθεια
από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6972137475
[email protected]
www.psychologos-tsamkosoglou.gr
Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos
Linkedin: Elena Tsamkosoglou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κλειστοφοβία: Πώς εκδηλώνεται στο παιδί και γιατί είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί;

Διαταραχές άγχους: Φοβάμαι ότι θα με πιάσει κλειστοφοβία

Κλειστοφοβία: Τα αίτια και η αντιμετώπισή της

Κλειστοφοβία: Όταν αποφεύγουμε το μετρό και άλλους κλειστούς χώρους

Οι 15 πιο παράξενες φοβίες: Μήπως έχετε κάποια απ’ αυτές;

Σχετικά άρθρα