Πρόβλημα μοναξιάς: Δεν έχω αληθινούς φίλους και όλοι με απορρίπτουν!

Δυστυχώς τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά και αντιμετωπίζω την μοναξιά. Έχω ξεκινήσει τη Γ’ Λυκείου και παρόλο που έχω αφοσιωθεί στα μαθήματα, το πρόβλημα μοναξιάς ολοένα και χειροτερεύει. Δεν έχω κάποιους αληθινούς φίλους πάρα μόνο γνωστούς. Άτομα τα οποία θεωρούσα φίλους μου στο σχολείο με θυμούνται οπότε δεν βρίσκουν την παρέα τους.

Ίσως επειδή μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που ανήκα σε μια παρέα και τώρα δεν ανήκω πλέον μου φαίνεται πολύ μεγάλο το θέμα αυτό. Αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι οι παρέες στο σχολείο, όχι τόσο οι βόλτες αλλά κυρίως στον χώρο του σχολείου. Νιώθω παγιδευμένη και ότι όλοι με απορρίπτουν. Μάλλον χάνω τον εαυτό μου…

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Ειρήνη Χατζησωτηράκη

Μέσα από το ερώτημα σας θα ήθελα να αναγνωρίσω δυο σημαντικές καταστάσεις που απ΄ ό,τι κατάλαβα δυσκολεύουν παραπάνω την κατάσταση. Η πρώτη είναι η περίοδος πριν από τις Πανελλήνιες, που είναι μια φάση που χαρακτηρίζεται από έντονο στρες, κούραση, πολύωρο διάβασμα οπότε αναγκαστικά και “κοινωνική απομόνωση”.  Δεν υπάρχει ο ίδιος χρόνος για κουβέντα, βόλτες, καφέ και όλα αυτά τα ωραία που κανονίζονται υπό κανονικές συνθήκες της καθημερινότητας. Η δεύτερη κατάσταση είναι η μετάβαση από μια συνθήκη Α σε μια Β. Από εκεί που ανήκατε σε μια μεγάλη παρέα (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) τώρα πρέπει να ορθοποδήσετε σε μια νέα συνθήκη με ό,τι και αυτό συνεπάγεται επίσης.

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου!

Αυτό που λοιπόν θα σας συμβούλευα για αρχή τουλάχιστον, είναι να δώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και να αξιοποιήσετε αυτό το χρόνο “μοναξιάς” που περνάτε, έχετε ήδη πολλά στο κεφάλι σας και καταλαβαίνω ότι ήδη είστε σε μια δύσκολη και απαιτητική φάση που όλη σας η προσοχή θα πρέπει να είναι στραμμένη στον στόχο σας και στο διάβασμα σας.

thlipsi melagxolia koritsi

Βρες χρόνο για να περνάς καλά!

Σε έναν δεύτερο χρόνο, αξιοποιήστε ακόμα και αυτούς τους “γνωστούς” που λέτε για να περνάτε καλά στον ελεύθερο χρόνο σας και να ανανεώνετε τις μπαταρίες σας. Είναι σημαντικό να κάνουμε διαλείμματα και να χαλαρώνουμε μέσα στη μέρα, στην εβδομάδα ή όποτε μας το επιτρέπει το πρόγραμμα μας! Εκμεταλλευτείτε λοιπόν την παρουσία τους ακόμα και αν δεν τους θεωρείτε φίλους μπορείτε να πάρετε κάτι ωφέλιμο και απ΄αυτούς τη δεδομένη στιγμή.

Κάνε κινήσεις προς τους άλλους!

Τέλος, κάντε και εσείς κάποια κίνηση ώστε να προσεγγίσετε κάποιο/κάποια άτομα, πλησιάστε άτομα ακόμα και αν το μόνο που θα πείτε είναι μια “καλημέρα”, θα σας βοηθήσει ώστε να νιώσετε ότι τελικά δεν γίνεται να σας απορρίπτουν όλοι και ότι υπάρχει χώρος και για εσάς αρκεί να κινητοποιηθείτε και εσείς, εφόσον όλα είναι δράση- αντίδραση. Και να θυμάστε πως σε αυτή τη φάση της ζωής σας, είναι όλα ρευστά γιατί όλα θα αλλάξουν. Ξεκινάτε την ενήλικη ζωή σας οπότε παρέες και ευκαιρίες για αλληλεπίδραση και συναναστροφή θα έχετε από δω και πέρα άπειρες.

Ειρήνη Χατζησωτηράκη
Ψυχολόγος-Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Θεραπεία ζεύγους-οικογένειας
Τηλ. επικοινωνίας: 6973548377
https://www.facebook.com/eirinixatzisotirakipsychotherapy

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Δεν έχω φίλους: Γιατί οι άνθρωποι «κλείνονται» στον εαυτό τους;

Όλοι με λένε άσχημη και δεν έχω φίλους. Τι να κάνω;

Απλός φίλος, κολλητός ή γνωστός; Πώς θα τους ξεχωρίσεις;

 

 

Σχετικά άρθρα