Το παιδί μου ξαφνικά σταμάτησε να τρώει το φαγητό του! Έχω απελπιστεί!

Ο γιος μου ξαφνικά σταμάτησε να τρώει το μεσημεριανό φαγητό του καθώς και την φρουτόκρεμά του. Είναι 1 έτους. Όταν ακουμπά το κουτάλι στα χείλη του κλείνει το στόμα. Θέλει να πιάσει το κουτάλι και να φάει μόνος ή να παίξει. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν τρώει τίποτα. Του αρέσει το παξιμάδι ή το ψωμί τα οποία προσφέρω καθημερινά ως σνακ μια φορά την ημέρα.

Στο ερώτημά σας απάντησε η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κλεοπάτρα Αρέστη

Μην ανησυχείτε! Είναι κάτι φυσιολογικό, όπου μπορεί να συμβεί σε αυτή την ηλικία. Πιθανόν να θέλει να τρώει μόνος του χρησιμοποιώντας τα χεράκια του! Τα περισσότερα μωρά περνούν από αυτό το αναπτυξιακά κατάλληλο στάδιο περίπου στους 9-11 μήνες, όταν δεν θέλουν πλέον να διαδραματίζουν παθητικό ρόλο στη διατροφή τους.
Η απόρριψη του κουταλιού είναι ένα σημαντικό ορόσημο, όχι λιγότερο σημαντικό από το πρώτο δόντι ή τα πρώτα του βήματα.

Φυσικά, όλα τα παιδιά αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς, όμως η πλειοψηφία των μωρών στρέφεται ενάντια στο κουτάλι λίγο πριν το πρώτο έτος.

Χρήσιμες συμβουλές:

Ποικιλία στα τρόφιμα

Προετοιμαστείτε και δημιουργήστε ποικιλία στα τρόφιμα εάν το μωρό σας πλησιάζει τους 9 μήνες. Τα περισσότερα μωρά είναι έτοιμα να φάνε με τα δάχτυλα ήδη από τους 6 μήνες.

Ρουτίνα στη διατροφή

Δημιουργήστε μια ρουτίνα στη διατροφή, ώστε το μωρό σας να έχει την ευκαιρία να τρώει κάθε 2-3 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη κι αν αρνείται ένα από τα γεύματα εντελώς, θα μας είναι γνωστό το πότε θα δημιουργηθεί η επόμενη ‘’ευκαιρία’’ προκειμένου να φάει.

Αποφύγετε τις τεχνικές περισπασμού

Αποφύγετε τις τεχνικές περισπασμού στα γεύματα του μωρού σας! Παίζοντας το αεροπλανάκι ή χρησιμοποιώντας την τηλεόραση για να δώσετε τον απαιτούμενο αριθμό κουταλιών στο μωρό σας, πιθανόν να συμβάλλετε στην αποστροφή του, να κάνετε τα γεύματα πιο τεταμένα και να διδάξετε στο παιδί πώς να αγνοεί τα σημάδια κορεσμού. Το γεύμα δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 20-30 λεπτά.

mwro den trwei

Αφήστε το μωράκι σας να φάει μόνο του!

Αφήστε το μωράκι σας να προσπαθεί να φάει μόνο του! Είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τη σχέση που θα αναπτύξει με το φαγητό, αλλά και για την ψυχοκινητική του ανάπτυξη. Αφήστε το να λερωθεί, η αίσθηση ανεξαρτησίας που θα το κυριεύσει είναι πολύ πιο σημαντική από μερικούς λεκέδες στο ρουχαλάκι του.

Βρείτε την αγαπημένη του υφή!

Δώστε βάση στην υφή και μην πέσετε στην παγίδα να του προσφέρετε junk food προκειμένου να το δείτε να τρώει! Ακόμα και τα πολύ μωράκια έχουν προτιμήσεις. Σε μερικά αρέσει το αλεσμένο φαγητό, ενώ άλλα αγαπούν το finger food. Κάποια μπορεί να θέλουν μόνο περισσότερα υγρά για ένα διάστημα, και να απορρίπτουν τις στέρεες τροφές. Βρείτε την αγαπημένη του υφή και μην πέσετε στην παγίδα να του προσφέρετε junk food!

Μην το πιέζετε!

Αν το μικρό σας αποφεύγει το κουτάλι, μην το πιέζετε! Δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν θέλει άλλο, ακόμη και αν σας φαίνεται ότι έχει φάει ελάχιστα. Εμπιστευτείτε το μωρό σας, είναι σίγουρο ότι αν πραγματικά πεινάει θα φάει. Αποφύγετε να το κάνετε να συνδέσει το τάισμα, με την ένταση και τον εκνευρισμό.

Παίξτε με τις αισθήσεις του!

Παίξτε με τις αισθήσεις του γιατί είναι καλό να γνωρίζει τι περιέχει το πιάτο του! Αφήστε το παιδί να δει, να μυρίσει, να αγγίξει το φαγητό του πριν το ετοιμάσετε και πριν του το προσφέρετε.

Χρειάζεται να φάει την τροφή 15 φορές τουλάχιστον για να την αγαπήσει!

Τέλος, έρευνες δείχνουν πως κάποια παιδιά μπορεί να δοκιμάσουν μια τροφή τουλάχιστον 15 φορές πριν τελικά την αγαπήσουν. Επιμείνετε και συνεχίστε να το προσφέρετε. Μαγειρέψτε το με διαφορετικό τρόπο ή προσθήκες, αφού βεβαιωθείτε ότι η άρνηση δεν οφείλεται σε κάποια αλλεργία.

Είναι σημαντικό οι γονείς να εμπιστευτούν περισσότερο τη σχέση του παιδιού με τη διατροφή του. Εάν η διατροφική ισορροπία είναι η ανησυχία σας, προσπαθήστε να καταγράψετε όλα όσα τρώει το μωρό σας μέσα σε μια εβδομάδα. Το πιο πιθανό να δείτε μια αξιοπρεπή πρόσληψη από όλες τις ομάδες τροφίμων, από τη στιγμή βέβαια που του προσφέρετε μια υγιεινή ποικιλία.

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή. Η δική σας δουλειά είναι να προσφέρετε την σωστή τροφή στο μωρό σας και η δική του είναι να την καταναλώσει, με γνώμονα την όρεξή του. Εφόσον, αναπτύσσονται σωστά και παίρνουν βάρος καταναλώνοντας (μικρές έστω) ποσότητες υγιεινών τροφών, δεν πρέπει να ανησυχείτε!

Ωστόσο, εάν η διαίσθησή σας λέει ότι η περίπτωσή του είναι ‘’περίπλοκη’’, μιλήστε πάντα με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας για να αποκλείσετε τα διάφορα θέματα που μπορεί να επηρεάσουν το φαγητό του παιδιού σας.

Αρέστη Κλεοπάτρα,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
MSc. Διατροφή και Άσκηση, Xαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity
Email Επικοινωνίας: [email protected]
Τηλ. Επικοινωνίας: 693 2036133

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το παιδί δεν τρώει καθόλου, τρέφεται μόνο με σνακς. Τι να κάνω;

Όταν το παιδί δεν τρώει λαχανικά: Πρακτικές λύσεις

Η κόρη μου είναι 11 μηνών και δεν τρώει σχεδόν τίποτα. Φοβάμαι πολύ… Τι να κάνω;

 

Σχετικά άρθρα