Σουφλέ με κουνουπίδι και κιμά

Έχετε όρεξη για σουφλέ στην πιο υγιεινή εκδοχή του; Τότε μπορείτε να το ετοιμάσετε συνδυάζοντας κουνουπίδι με κιμά. Το αποτέλεσμα είναι και γευστικό και υγιεινό.

Υλικά

Για την μπεσαμέλ:

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 ml γάλα με χαμηλά λιπαρά
    1 κρόκο αβγού
    1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας
    ½ κ.γ. πιπέρι λευκό
    μία πρέζα αλάτι

Για τον κιμά:

  • 1 μέτριο κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκέτα
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο (2 κ.σ. + 3 κ.σ.)
  • 600 γρ. κιμά
  • ½ φλ. κρασί λευκό, ξηρό
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ½ κ.γ. μπαχάρι
  • 1/3 κ.γ. κανέλα
  • 1 κύβο βοδινού
  • 1/2 φλ. φύλλα φρέσκου βασιλικού + 2-3 για γαρνιτούρα
  • 35 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 35 γρ. τσένταρ, τριμμένο
  • 35 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 οC.

Για την μπεσαμέλ:

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο.

Ρίχνουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας με ένα σύρμα.

Μόλις πήξει, προσθέτουμε τον κρόκο αβγού, τη σκόνη μουστάρδας, το πιπέρι, λίγο αλάτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Για τον κιμά:

Σε ένα ταψί βάζουμε το κουνουπίδι, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.

Μόλις ροδοψηθεί ελαφρώς το κουνουπίδι, βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Στο μεταξύ σε ένα τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε τον κιμά.

Σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να αρχίσει να ψήνεται.

Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, την κανέλα, τον κύβο βοδινού, πιπέρι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστεί ο κιμάς.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βασιλικό και 2 μεγάλες κουταλιές από τη μπεσαμέλ που φτιάξαμε.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε τον κιμά στην άκρη λίγο να κρυώσει.

Σε ένα πυρέξ βάζουμε την μισή ποσότητα από το κουνουπίδι, ρίχνουμε επάνω τον κιμά και καλύπτουμε με το υπόλοιπο κουνουπίδι.

Περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια την μπεσαμέλ και από πάνω ρίχνουμε διάσπαρτα τη μοτσαρέλα, το τσένταρ και την παρμεζάνα.

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 οC και ψήνουμε για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά.

Βγάζουμε το σουφλέ από το φούρνο, περιμένουμε λίγο να κρυώσει, γαρνίρουμε με φρέσκα φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.

Πηγή: dimitrisskarmoutsos.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ένα καλοκαιρινό σουφλέ με θαλασσινά

Σουφλέ τυριών με μπρόκολο

Παστίτσιο σουφλέ του 5λέπτου

 

Σχετικά άρθρα