Τοξικοί γονείς: Πώς μπορούν να… στιγματίσουν ένα παιδί;

Είμαι 20 χρόνων και νομίζω ότι οι γονείς μου είναι τοξικοί. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα όπου και σπουδάζω σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο. Γενικά από τη ζωή μου δεν είμαι πολύ ευχαριστημένη. Δεν κάνω εύκολα παρέες και οι παρέες αυτές που κάνω δεν διαρκούν για πολύ καιρό. Μάλλον θα έλεγα ότι κάνω παρέα με άτομα που δεν πολύ ταιριάζω και απλά μου φέρονται καλά και κάνουμε καλή παρέα και που δεν με βοηθούν άμεσα να εξελιχθώ εγώ ως άνθρωπος.

Φοβάμαι μη φτάσω 25 χρόνων και είμαι ακόμα παρθένα…

Επιπλέον, δεν έχω κάνει σχέση στη ζωή μου δυστυχώς και δεν έχω φιλήσει ποτέ αγόρι και ζηλεύω αυτές που κάνουν σχέσεις και εγώ μένω μόνη μου. Επίσης αγόρια φίλους δεν έχω και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχω πολλές αναστολές, δειλίες και φοβίες και ανασφάλειες. Έχω κλάψει πολύ για το γεγονός ότι δεν έχω κάνει ποτέ σχέση στη ζωή μου και φοβάμαι μη φτάσω 25 χρονών και είμαι παρθένα.

katathlipsi

Οι γονείς μου δεν ταίριαζαν ποτέ!

Με τους γονείς μου από την άλλη δεν τα πάω καλά και δεν έχουμε τόσο καλή επικοινωνία.  Είναι 60 και 58 χρονών και παντρεύτηκαν καθαρά από λόγους κοινωνικής πίεσης. Πλησίαζαν τα 40 και φοβόντουσαν τι θα πει ο κόσμος και οι συγγενείς ειδικά που δεν είχαν παντρευτεί ακόμα και δεν είχαν κάνει παιδιά. Δε θα σας κρύψω ότι οι καβγάδες στο σπίτι μας είναι κάποιες φορές αναπόφευκτοι. Οι γονείς μου δεν ταίριαζαν ποτέ. Πιστεύω μερικές φορές πως δε χωρίζουν επειδή φοβούνται τι θα πει ο κόσμος.

Μας πίεζαν να πάμε στην εκκλησία

Ο πατέρας μου είναι θρησκόληπτος και υπήρχαν μερικές φορές που μας πίεζε πάρα πολύ εμένα και την αδερφή μου να πάμε στην εκκλησία. Είναι και οι δύο τους δύο άνθρωποι που έχουν χάσει την όρεξη τους για τη ζωή.

goneis korh malwnoyn

Διέκοπταν το διάβασμά μας για να μας στείλουν για ψώνια!

Κουράζονται εύκολα και συχνά και εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει αυτή η κακή συνήθεια να στέλνουν εμένα και την αδερφή μου να πάμε στο σούπερ μάρκετ να ψωνίσουμε. Και υπήρχαν φορές που μας διέκοπταν από το διάβασμα μας προκειμένου να πάμε να ψωνίσουμε. Και επιπλέον η μάνα μου το να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ είναι το κατόρθωμα της ημέρας και πολλές φορές υπερβάλλει μιλώντας για τη κούραση της προκειμένου να κάθεται και να τα κάνουμε όλα εμείς. Μας θέλουν διαθέσιμες στα πόδια τους για να τους ικανοποιούμε τα χατίρια και μόνο.

Νιώθω ότι χάνω την όρεξή μου για ζωή…

katathlipsi

Όσον αφορά εμένα, είναι κάποιες φορές που τα Σάββατα τα βράδια δεν έχω τι να κάνω και κάθομαι μέσα στο σπίτι. Χόμπι συγκεκριμένα δεν έχω και προκειμένου να περνάω περισσότερο χρόνο έξω από το σπίτι καλύτερα αυτά να είναι έξω. Νιώθω κάποιες φορές πως κι εγώ σιγά σιγά χάνω την όρεξη για ζωή και την ελπίδα για τη ζωή. Δεν ξέρω τι να κάνω αλλά νιώθω την ανάγκη να ζήσω μια πιο υγιή καθημερινότητα και μια ουσιώδη ζωή. Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω αφού ούτε ποτέ αυτοπεποίθηση είχα στη ζωή μου; Σας ευχαριστώ πολύ

Στο ερώτημά σας απάντησε η Νικέλα Καποτά, MSc Ψυχολόγος / Bodynamic Practitioner

Είσαι 20 χρονών και αναφέρεις ότι «δεν είσαι πολύ ευχαριστημένη» από τη ζωή σου, έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου για να ζήσεις ό,τι θέλεις και να μετακινηθείς προς την κατεύθυνση που θα σε κάνει πιο ευτυχισμένη. Θίγεις πολλά θέματα μέσα στο email σου και θα ήθελα να τα δούμε ένα ένα.

 Οι παρέες μας είναι πρώτα για να περνάμε καλά

filoi diaskedazoyn

Στο θέμα των φίλων, λες πως δεν κάνεις εύκολα παρέες και δεν ταιριάζεις μαζί τους. Γιατί λοιπόν τις επέλεξες; Μήπως είσαι πολύ κλειστός χαρακτήρας ή ζητάς πάρα πολλά από μια φιλική σχέση; Αναφέρεις ότι σε σε βοηθούν άμεσα να εξελιχθείς σαν άνθρωπος. Οι παρέες μας είναι πρώτα για να περνάμε καλά, να μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας, να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές. Φαίνεται να έχεις την φιλία σε ένα βάθρο που τελικά σε κάνει να μένεις μακριά από αυτήν.

Ένας θεραπευτής ή ένας καθηγητής θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς ως άνθρωπος, οι φίλοι είναι για αυτό που περιγράφεις για να σου φέρονται καλά και για να περνάτε καλά. Εξελίσσεσαι όσον αφορά την κοινωνικότητα σου και τις ανάγκες σου για σύνδεση, δύο πολύ σημαντικά κομμάτια της ζωής μας. Εάν δεν επιτρέψεις στον εαυτό σου να παραμείνει και να συνδεθεί αρκετό καιρό με μια παρέα πως μπορείς να κρίνεις αν σε βοηθά ή όχι;

Βρες κάποια ομαδική δραστηριότητα στη σχολή για να κοινωνικοποιηθείς

Αναφέρεις ότι σπουδάζεις στην Αθήνα σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο άρα έχεις ένα καλό σημείο για να κοινωνικοποιηθείς. Αν έχεις κάποιες κοπέλες που συμπαθείς στη σχολή, προσέγγισε τες και φρόντισε να κάνετε παρέα. Έτσι πολύ πιθανόν να γνωρίσεις κι άλλα παιδιά. Βρες κάποια ομαδική δραστηριότητα στην οποία μπορείς να συμμετέχεις. Οι σχολές έχουν από εκδρομές σε πολλές ομάδες δραστηριοτήτων όπως π χ. θεάτρου, φωτογραφίας, αθλητικές δραστηριότητες, χορό. Φρόντισε να βρεις κάτι που να σου αρέσει είτε είναι στο πανεπιστήμιο είτε όχι και πάρε την απόφαση να συμμετέχεις.

Οι γνωριμίες γίνονται πιο εύκολα μεταξύ ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα

Θα είναι δύσκολο και ίσως πρέπει να σε πιέσεις λίγο στην αρχή όμως οι γνωριμίες γίνονται πιο εύκολα μεταξύ ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα. Σε μια μεγάλη παρέα ή σε μια κοινή δραστηριότητα θα είναι και πιο εύκολο να κοινωνικοποιηθείς και με αγόρια καθώς θα νιώθεις μεγαλύτερη ασφάλεια σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Αν αρχίσεις να μιλάς με αγόρια φιλικά, χωρίς να σκέφτεσαι πώς σε βλέπουν ως κοπέλα θα δεις σιγά σιγά πώς σκέφτονται και επικοινωνούν και θα μάθεις να επικοινωνείς κι εσύ μαζί τους.

sxoleio parea filoi

Δυστυχώς οι άσχημες καταστάσεις που βίωσες μεγαλώνοντας και βιώνεις ακόμα και τώρα έχουν δημιουργήσει έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό σου και στη ζωή. Έτσι φαίνεται να έχεις οδηγηθεί σε ένα κλείσιμο στον εαυτό σου και ουσιαστική αποχή από τη φυσιολογική ζωή της ηλικίας σου.

Έχεις αρνητικό πρότυπο ζευγαριού από τους γονείς σου

Το πρότυπο ζευγαριού που αποκόμισες από τους γονείς σου είναι πολύ αρνητικό και η μητέρα σου, είναι φανερό πως έχει κάποια θέματα τα οποία με τον τρόπο της τα ξεσπά σε εσένα και την αδερφή σου. Μπορεί συνειδητά να θέλεις να ζήσεις το φλερτ και τον έρωτα, υποσυνείδητα όμως έχοντας αυτές τις εμπειρίες είναι φυσικό να έχεις μια απώθηση προς τις σχέσεις και την υπόστασή σου ως γυναίκα.

giati-menoume-se-lathos-sxeseis-fovoi-fovies

Δεν σε πήραν τα χρόνια που δεν έχεις κάνει ακόμα σεξ!

Λες πως δεν έχει κάνει σεξ ακόμα, το σεξ δεν είναι διαγωνισμός που κρίνει την αξία μας, ούτε έχει ημερομηνία έναρξης και λήξης. Ο καθένας έχει το δικό του συνδυασμό και την δικιά του στιγμή. Μη αγχώνεσαι άσκοπα! Έχεις μια ζωή μπροστά σου και η αξία της γυναίκας δεν κρίνεται ανάλογα με τη σεξουαλική της ζωή.

Μη διστάσεις να κάνεις αλλαγές αλλά και συμμαχίες με αγαπημένα πρόσωπα!

Μια ακόμα συμβουλή που θα σου έδινα για να μπορέσεις να βρεις την ταυτότητα σου και να νιώσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση είναι πρόσεξε την εμφάνισή σου, πρώτα για να αρέσεις στον εαυτό σου και μετά στους άλλους. Μη διστάζεις να κάνεις αλλαγές και να ζητήσεις και βοήθεια από τις παρέες σου ή την αδερφή σου.

Η σχέση σου με την αδερφή σου

Δεν αναφέρεις αν η αδερφή σου βιώνει και διαχειρίζεται την κατάσταση με τον ίδιο τρόπο που την βιώνεις και εσύ. Είναι πολύ υγιές να κάνετε μια συμμαχία και να βοηθήσετε η μια την άλλη σε όλους τους τομείς καθώς σίγουρα διαθέτετε διαφορετικές δεξιότητες. Η κατάσταση που περιγράφεις στο σπίτι διέπεται από σκληρούς και άκαμπτους κανόνες που θυμίζουν μια άλλη εποχή και χωρίς όρια σε σχέση με την προσωπικότητα του καθενός.

files problima

Τα άτομα που ασχολούνται τόσο στενά με την εκκλησία

Επίσης τα άτομα που ασχολούνται τόσο στενά με την εκκλησία συνηθίζεται να έχουν μια νοσηρή συμπεριφορά σε τύπο «θύματος» και να ζητούν από τους άλλους να τους κάνουν τα χατίρια και κρύβουν τα πραγματικά προβλήματα λόγω του «τι θα πει ο κόσμος». Ίσως θα έπρεπε κάποια στιγμή να δείτε πως μπορείτε να μετακινηθείτε από το σπίτι ώστε να βρεθείτε σε συνθήκες πιο πρόσφορες για την ψυχολογική σας ανάπτυξη. Και εσύ και η αδερφή σου άλλωστε είστε ενήλικες.

Θα πρότεινα επίσκεψη σε ένα ψυχολόγο

Βρίσκω απαραίτητη μια διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης με ψυχολόγο, για να αποκτήσεις αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση. Χρειάζεται να συζητήσεις με ένα συνάδελφο για ότι σου συμβαίνει και για ότι νιώθεις και να «τοποθετηθείς» σε σχέση με τις καταστάσεις του παρελθόντος και του παρόντος. Μόνο μέσα από συνεπή ψυχοθεραπευτική διαδικασία μπορείς να δεις ουσιαστικές βελτιώσεις διότι πρέπει να δουλευτούν τα αίτια. Εάν δυσκολεύεσαι οικονομικά ψάξε μήπως το πανεπιστήμιό σου παρέχει κάποιες δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης ή κοίταξε και στο δήμο σου.

Μην χάνεις την ελπίδα σου, είναι σημαντικό που νιώθεις την ανάγκη να ζήσεις μια πιο γεμάτη και υγιή καθημερινότητα. Έχεις τα εφόδια και τον χρόνο να το κυνηγήσεις!

Νικέλα Καποτά MSc
Ψυχολόγος / Bodynamic Practitioner
nikelakapota.gr
[email protected]
6945038881
Αγίας Παρασκευής 55, Χαλάνδρι

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τοξικοί γονείς: 12 σημάδια για να τους αναγνωρίσετε

Τοξικοί γονείς: Σε κάνουν να νιώθεις υπεύθυνος για την ευτυχία τους

Τοξική οικογένεια: Πώς θα κρατήσετε αποστάσεις «ασφαλείας»;

 

Σχετικά άρθρα