7 συμβουλές από μια ψυχολόγο ώστε να πετύχεις στις Πανελλήνιες

Φέτος για μένα είναι μια δύσκολη χρόνια διότι δίνω Πανελλήνιες. Το πρόβλημα μου αφορά στη συγκέντρωση μου. Μού είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθώ.

Αυτό με κρατάει πίσω στα μαθήματα μου. Επίσης παρατηρώ ότι φέτος είμαι πολύ ευέξαπτη και νευριάζω παρά πολύ εύκολα και με το παραμικρό. Ποια είναι η άποψή σας και τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Νικέλα Καποτά, MSc Ψυχολόγος / Bodynamic Practitioner

Οι πανελλήνιες είναι μια δύσκολη κατάσταση στη ζωή κάθε εφήβου, αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου! Ξέρω ότι οι συνθήκες και η κουλτούρα γύρω από τις πανελλήνιες σε κάνουν πιθανά να νιώθεις ότι είναι ότι πιο σημαντικό έχεις κάνει. Ναι είναι σημαντικό. Η υγεία σου όμως είναι πιο σημαντική!

Η δυσκολία στην συγκέντρωση και τα νεύρα είναι σημάδια στρες. Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ότι όλη σου η ζωή θα είναι μια αποτυχία, κάτι που δεν είναι ρεαλιστικό! Προσπάθησε να έχεις ρεαλιστικές απαιτήσεις από τον εαυτό σου και να βρεις τρόπους να χαλαρώνεις και να διαχειρίζεσαι το στρες.

koritsi diabasma

Τι μπορείς να κάνεις αυτή την περίοδο;

  • Κάνε τουλάχιστον μέσα στην μέρα σου έναν «έλεγχο πραγματικότητας»: πάτα τα πόδια σου στο πάτωμα (καλύτερα και αν τους έχεις κάνει ένα ελαφρύ μασάζ πριν) και «γράπωσε» το πάτωμα με τα δάχτυλά σου ενώ ταυτόχρονα ανασαίνεις από το διάφραγμα.
  • Ρύθμισε την αναπνοή σου. Όταν αγχωνόμαστε, συνήθως παίρνουμε γρήγορες και σύντομες ανάσες. Πάρε 10 βαθιές εισπνοές και αργές εκπνοές ή κατέβασε τους ώμους και φέρε χαλαρά και ήρεμα τις ωμοπλάτες σου κοντά για να κάνεις χώρο στην αναπνοή.
  • Το οργανωμένο και ποιοτικό διάβασμα είναι πολύ καλύτερο από το πολύ διάβασμα. Φρόντισε να κάνεις διαλείμματα και να χρησιμοποιείς το διαδίκτυο με αυτοέλεγχο. Πήγαινε μια βόλτα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και άφησε το Σάββατο το βράδυ ελεύθερο για εσένα και ότι σε ευχαριστεί. Φρόντισε να κρατήσεις τις κοινωνικές σου σχέσεις και μην τις θυσιάσεις στον βωμό του διαβάσματος. Η ασφάλεια που μας προσφέρουν οι σχέσεις μας είναι πολύ σημαντική ειδικά σε περιόδους στρες.
  • Επίσης βάλε κάποιου είδους γυμναστική έστω και ήπιας μορφής στην καθημερινότητα σου (π.χ. μπορείς να περπατάς από το φροντιστήριο σπίτι αντί να πηγαίνεις με το λεωφορείο). Ταυτόχρονα φρόντισε να κοιμάσαι αρκετά. Μην υποτιμάς την αξία του ύπνου. Η ξεκούραση βοηθά στο να συγκεντρωθείς και να αποδώσεις καλύτερα.
  • Να τρως σωστά. Είναι γνωστό πως η σωστή διατροφή βοηθά το σύστημά μας να αποδίδει καλύτερα. Είναι σημαντικό να έχεις λοιπόν την ανάλογη «βενζίνη» για να χιλιόμετρα που απαιτείς στο σώμα σου και το μυαλό σου να «τρέξουν». Μπορείς λοιπόν να συμβουλευτείς ένα διατροφολόγο που θα σου δώσει ένα πρόγραμμα που θα καλύπτει τις δικές σου ανάγκες.
  • Δοκίμασε να φορέσεις ωτοασπίδες ή ακουστικά που απομονώνουν το ήχο τις στιγμές που μπορεί να νιώθεις ότι υπάρχουν πολλά που σου αποσπούν την προσοχή.
  • Ταυτόχρονα φρόντισε να μην έχεις μόνο ένα στόχο. Δώσε στον εαυτό σου εναλλακτικές, να έχεις και δεύτερη και τρίτη επιλογή ώστε να μην νιώθεις ότι είναι μονόδρομος. Οι επιλογές ηρεμούν το σύστημά μας.

Μπορεί να σου ακούγονται πολλά αλλά χρειάζονται για να γεμίζεις τις μπαταρίες σου και για να φτάσεις τους στόχους σου. Άλλωστε υπάρχουν πολλοί τρόποι να φτάσεις ένα στόχο χωρίς να χρειάζεται να εξαντλήσεις τον εαυτό σου. Βάλε τα δυνατά σου και δώσε τον καλύτερο σου εαυτό. Να θυμάσαι ότι δεν έχει τόση σημασία το αποτέλεσμα. Έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου. Να σε επιβραβεύεις ακόμα και αν κάνεις λάθος γιατί χρειάζεται να σε αγαπάς και να σε στηρίζεις!

Νικέλα Καποτά MSc
Ψυχολόγος / Bodynamic Practitioner
nikelakapota.gr
[email protected]
6945038881
Αγίας Παρασκευής 55, Χαλάνδρι

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Φέτος δίνω Πανελλήνιες και η μάνα μου δεν με αφήνει να ανασάνω!

Δίνω Πανελλήνιες σε έναν χρόνο κι είμαι από τώρα πολύ αγχωμένη!

Άγχος αποτυχίας: Αν δεν πετύχω στις Πανελλήνιες, θα είμαι βάρος στους δικούς μου

Σχετικά άρθρα