Αν έχω κονδυλώματα και κάνω σεξ, θα κολλήσω τη σύντροφό μου;

Οι δερματικές αλλοιώσεις που προκαλούνται εξαιτίας του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, ονομάζονται κονδυλώματα.

Μέχρι σήμερα, έχουν αναγνωριστεί 190 διαφορετικοί τύποι του ιού των θηλωμάτων, από τους οποίους οι 120 προσβάλλουν τον άνθρωπο και οι υπόλοιποι 40 μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Γράφει ο Ουρολόγος – Ανδρολόγος Ιωάννης Μπελημπασάκης

Ορισμένοι τύποι του HPV μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε προκαρκινική δυσπλασία.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι τύποι του HPV μεταδίδονται μέσω της δερματικής επαφής  και συγκεκριμένα από την τριβή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απαιτείται να υπάρξει άμεση σεξουαλική επαφή, για τη μετάδοση των κονδυλωμάτων.

Πώς κολλούν οι άνδρες κονδυλώματα στο πέος;

Ένας άνδρας μπορεί να κολλήσει κονδυλώματα πέους, ερχόμενος σε σεξουαλική επαφή με κάποιο άτομο που είναι ήδη μολυσμένο με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Αυτή η ασθένεια εξαπλώνεται εύκολα κατά το πρωκτικό ή κολπικό σεξ και μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω του στοματικού σεξ ή άλλης δερματική επαφής, κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο ιός HPV μπορεί να εξαπλωθεί ακόμη και όταν ένα μολυσμένο άτομο, δεν εμφανίζει ορατά συμπτώματα, είναι δηλαδή αυτό που ονομάζουμε «ασυμπτωματικός».

Τα συμπτώματα

Στην περίπτωση που ένας ασθενής παρατηρήσει πάνω στο σώμα του οτιδήποτε νέο ή ασυνήθιστο, όπως ύποπτες αυξήσεις, πληγές στο πέος, το όσχεο, τον πρωκτό, το στόμα ή το λαιμό, κρίνεται απαραίτητο να επισκεφθεί άμεσα τον θεράποντα ιατρό του.

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων σε αρχικό στάδιο, εμφανίζονται συνήθως ως ένα μικρό εξόγκωμα ή πολλά εξογκώματα μαζί στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, γύρω από το πέος, στο κεφάλι του πέους ή στον πρωκτό.

Υπάρχει θεραπεία;

Στην περίπτωση που τα κονδυλώματα δεν προκαλούν ενόχληση ή δυσφορία στον ασθενή, μπορεί να μην χρειαστεί καν θεραπεία. Εάν όμως ο ασθενής ταλαιπωρείται από συμπτώματα όπως κνησμός, κάψιμο, αίσθημα πόνου ή ακόμα και αν ανησυχεί για την εξάπλωση του ιού, ο ιατρός μπορεί να συστήσει τον καθαρισμό της εστίας της μόλυνσης, είτε με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, είτε με καυτηριασμό.

Είναι σημαντικό ωστόσο, να γνωρίζετε ότι τα κονδυλώματα συχνά επανεμφανίζονται, ακόμα και μετά τη θεραπεία και δυστυχώς προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την αντιμετώπιση του ίδιου του ιού.

Ιωάννης Μπελημπασάκης
Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Λεωφ. Κηφισίας 99, Αμπελόκηποι
210 6914404
athensurology.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πονάς την ώρα που κάνεις σεξ; Οι 4 παράγοντες που μια γυναίκα πρέπει να εξετάσει

Πόσο ασφαλές είναι το σεξ όσο κάνεις το εμβόλιο κατά του HPV;

Γιατί μια γυναίκα υποκύπτει στο σεξ με πρώην σύντροφό της;

Σεξ: Οι κατάλληλες στάσεις αν έχεις πόνο στη μέση

Σχετικά άρθρα