Ποια είναι τα 5 στάδια του πένθους;

[lwptoc numeration=”none”]

Άρνηση

Η άρνηση είναι το πρώτο στάδιο του πένθους, διότι στο μυαλό και στο σώμα ενός ανθρώπου που πενθεί κυριαρχεί η απόρριψη της πραγματικότητας. Στην άρνηση μπορεί κάποιος να αρνηθεί ολόκληρη την αλήθεια ή ένα μέρος εκείνης. Ακόμα τονίζεται συνέχεια, η φράση «όλα είναι στο μυαλό μου», «δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό, όλα είναι ψέματα». Επίσης, αρκετές είναι οι φορές που υποβαθμίζεται η τραγικότητα της κατάστασης με σκοπό την προστασία της υγείας. Λειτουργεί δηλαδή σαν μια άμυνα του οργανισμού, με σκοπό να μπορέσει να διαχειριστεί το σοκ.

Θυμός

Στην κατάσταση του θυμού, κυριαρχεί η φράση όπως «γιατί συνέβη σε εμένα αυτό, είναι άδικο». Σε αυτή την κατάσταση επειδή το άτομο δεν είναι ακόμα έτοιμο ώστε να διαχειριστεί την κατάσταση, επιλέγει τον θυμό διότι μέσα από αυτόν αναγνωρίζει συναισθήματα και αρχίζει ξανά να νιώθει κάτι. Στο στάδιο του θυμού, το άτομο γίνεται επιθετικό και προσπαθεί να βρει κάποιον να κατηγορήσει, με σκοπό να νιώσει καλύτερα. Τέλος ίσως είναι και το πιο σημαντικό από τα 5 στάδια της θλίψης, διότι μέσα από αυτήν την κατάσταση, αρχίζουν ξανά τα αισθήματα πάνω σε κάτι.

Διαπραγμάτευση

Στο στάδιο της διαπραγμάτευσης, το άτομο κάνει συμφωνίες με τον εαυτό του και τους γύρω του, αρχίζει να αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί και προσπαθεί να το λύσει, αλλά το μόνο που πετυχαίνει είναι να νιώθει ότι φταίει εκείνος.

Κατάθλιψη

Στην κατάθλιψη κυριαρχεί το συναίσθημα της λύπης και συγκεκριμένα η έκφραση «είμαι πολύ λυπημένος δεν θέλω να κάνω τίποτα» Χαρακτηριστικά είναι επίσης τα σημάδια αναπόλησης και στεναχώριας. Η κατάθλιψη θέλει ιδιαίτερη προσοχή διότι το άτομο συχνά παρουσιάζει διαταραχές στην ψυχική του υγεία.

Αποδοχή

Στο στάδιο της αποδοχής, το άτομο αντιλαμβάνεται πως πρέπει να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματα του και πως μόνο έτσι θα μπορέσει να τα αποδεχτεί και να προχωρήσει και πως δεν μπορεί να κάνει πλέον κάτι για να αποτρέψει την κατάσταση. Επίσης με την αποδοχή δεν σημαίνει ότι το άτομο ξαφνικά γίνεται χαρούμενο, μπορεί ακόμα να αισθάνεται θυμωμένος και καταθλιπτικός. Ωστόσο το μάθημα εδώ είναι να γίνει κατανοητό πως οι εμπειρίες στην ζωή μας πολλές φορές θα είναι δυσάρεστες, όμως πρέπει να βρίσκουμε την δύναμη να επιβιώνουμε.

Πηγές

(1) https://journals.lww.com/pain/Abstract/1998/01010/Learning_to_live_with_the_pain__acceptance_of_pain.4.aspx

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK66052/

(3) https://bjgp.org/content/66/651/523

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μπορεί το πένθος να εξελιχθεί σε κατάθλιψη; Και αν ναι, μπορείς να το ξεπεράσεις;

Απώλεια γονέα: Πόσο μπορεί να διαρκέσει το πένθος;

Πένθος στην οικογένεια: Πώς θα λυτρωθείς από τον πόνο;

Πένθος και καταχρήσεις: Πώς ένας θάνατος σε «ρίχνει» στο αλκοόλ;

Είμαι 45 ετών, μητέρα ενός κοριτσιού 10 ετών και πριν λίγες μέρες έχασα τον σύζυγό μου μετά από μάχη με τον κορωνοϊό

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.

Oι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές-ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και την ενδεχόμενη θεραπευτική αγωγή. Αν παρατηρήσεις κάτι επείγον επικοινώνησε με το 166 ή κάλεσε άμεσα το γιατρό σου.

Σχετικά άρθρα