Διώξε τον φόβο και το άγχος σε 5 απλά βήματα. Τεχνικές καταπολέμησης

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μας δίδαξε η πανδημία του κορωνοϊού, είναι να αναγνωρίζουμε τους φόβους μας και να μην είμαστε τόσο σκληροί με τον εαυτό μας.

Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε πως την φετινή χρονιά, τα περιστατικά με αγχώδεις διαταραχές αυξήθηκαν σε σύγκριση με την προ πανδημία εποχή. Το άγχος μπορεί να προϋπήρχε, όμως ο κορωνοϊός, ήταν αυτός που πυροδότησε και έκανε ανεξέλεγκτα τα συμπτώματα.

Εάν είστε και εσείς ένας από αυτούς τους ανθρώπους, δεν έχετε παρά να ανακαλύψετε 5 απλές τεχνικές καταπολέμησης του άγχους και των φόβων. Γιατί εάν αναγνωρίσουμε τους φόβους μας, μόνο τότε μπορούμε να τους ξεπεράσουμε

Αναγνώρισε τον φόβο σου

Όπως είπαμε και πριν, το παν είναι να αναγνωρίσεις τον φόβο σου, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το άγχος. Με το να αφήνεις τις σκέψεις σου αδάμαστες, το μόνο που καταφέρνεις είναι να τροφοδοτείς το άγχος και να παθαίνεις κρίσεις πανικού από τον φόβο μην πάθεις τίποτα χειρότερο, πράγμα που σίγουρα δεν οφελεί πουθενά. Όπως λέμε και στην ιατρική, η πρόληψη είναι το μισό μέρος της θεραπείας. Όταν αναγνωρίζεις και μαθαίνεις τι είναι αυτό που σε αγχώνει και σε φοβίζει, τότε ως δια μαγείας, ένα μέρος του φόβου και των άσχημων συμπτωμάτων εξαφανίζονται. Βρες το θάρρος λοιπόν και κοίτα την αλήθεια κατάματα. Μόνο έτσι θα νιώσεις την λύτρωση.

Μίλα σε κάποιον

Σίγουρα η ιδανική λύση είναι να μιλήσετε στον ψυχολόγο σας, εάν ωστόσο δεν έχετε βρει ακόμα το θάρρος, το να ανοιχτείτε σε έναν φίλο ή στην οικογένεια και τον σύντροφο σας, είναι εξίσου πολύ σημαντικό. Όταν μιλάς για αυτό που σε φοβίζει αυτόματα μειώνεις την αξία του και συνειδητοποιείς, ότι μπορείς να μιλάς ανοιχτά για αυτό χωρίς να σε τρομάζει. Επίσης, ξαλαφρώνεις, σου φεύγει ένα μεγάλο βάρος και νιώθεις πολύ καλύτερα, σαν να μοιράστηκες ένα μεγάλο σου μυστικό.

Να είσαι δίπλα σε άτομα που σε αγαπούν

Με το να έχουμε δίπλα μας άτομα που μας αγαπούν και μας στηρίζουν, αυτόματα νιώθουμε πιο δυνατοί να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία που μπορεί να προκύψει. Στηριζόμαστε σε εκείνους και παίρνουμε κουράγιο. Εκείνοι έχουν πιο καθαρό μυαλό από εμάς και το βλέπουν ως τρίτα πρόσωπα, πράγμα που πολλές φορές βοηθά στο να μας καθησυχάσουν και να μας προσγειώσουν στην πραγματικότητα.

Παίξε παιχνίδια με το μυαλό σου

Κάθε φορά που θα νιώθετε αγχωμένη, μπορείτε να αποσπάτε την προσοχή σας κάνοντας κάτι άλλο, πχ ακούγοντας μουσική. Να θυμάστε όμως, όλα είναι στο μυαλό μας, οπότε εάν τυχόν η διάσπαση του φόβου με κάτι άλλο δεν βοηθά, τότε σκεφτείτε πως όλα αυτά τα δημιουργείτε εσείς και πως είναι απλά τεχνάσματα του μυαλού σας. Όταν υποτιμάμε τον φόβο δείχνοντας του πως δεν μας ελέγχει αυτός, συνήθως υποχωρεί.

Μην εστιάζεις στη γενικότερη εικόνα

Ένα βήμα την φορά είναι αρκετό. Για παράδειγμα, εάν φοβάστε πως θα πάθετε κρίση πανικού, μην σκέφτεστε κατευθείαν ότι δεν θα μπορείτε να αναπνεύσετε και τι θα γίνει άμα σας δει κόσμος κλπ. Αναρωτηθείτε: Τι είναι αυτό που με φοβίζει; Αξίζει να αγχωθώ για αυτό; Μπορεί να βρεθεί λύση; Μήπως είναι πάλι παιχνίδι του μυαλού μου; Μπορώ να αποφύγω την κρίση πανικού; Θέτοντας τέτοιου τύπου ερωτήματα κάθε φορά σταδιακά στον εαυτό σας, τότε βρίσκεται σιγά σιγά την λύση και την ανακούφιση στα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν την δεδομένη στιγμή.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

«Νιώθω συχνά σφίξιμο στο στομάχι! Μπορεί να είναι και ψυχολογικό;»

5 Χρήσιμες συμβουλές χαλάρωσης για να αποβάλεις το άγχος κατά την διάρκεια του εγκλεισμού

Άγχος και φόβος: Πώς το σώμα επηρεάζει την ψυχή;

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα