Πρέπει να περιμένουμε τις γιορτές για να ζητήσουμε «συγγνώμη»;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν κάνει λάθη, άλλοι μικρότερα και άλλοι μεγαλύτερα. Έχουμε κάνει πράγματα επιπόλαια, πληγώνοντας κάποιον άλλον και μπορεί να τα μετανιώσαμε την ίδια στιγμή ή πολύ αργότερα.

Αν έχεις βρεθεί ποτέ στη θέση εκείνου που ζητάει συγχώρεση, τότε μπορείς και να καταλάβεις την αξία της. Αν πάλι έχεις βρεθεί στη θέση εκείνου που προδόθηκε, τότε θα ξέρεις πόσο δύσκολο είναι το να συγχωρείς.

Γράφει η ψυχολόγος Ειρήνη Κατσαρού

Τι σημαίνει συγχώρεση; Η λέξη συγχώρεση ετυμολογικά προέρχεται από τις λέξεις «σύν + χωρέω, χῶρος». Αν λοιπόν βασιστούμε σε αυτή την εξήγηση, όταν κάποιος συγχωρεί, σημαίνει ότι υποχωρεί, ότι δίνει χώρο στον άλλον για να χωρέσουν και οι δύο, να υπάρξουν μαζί.

Όταν συγχωρείς κάποιον, δεν σημαίνει ότι επικροτείς την  πράξη του ή ότ  έχεις ξεχάσει. Αν η ψυχή σου τραυματίστηκε, το τραύμα θα παραμένει πάντοτε εκεί. Στην αρχή θα σε πονάει πολύ, καθώς όμως ο χρόνος θα περνά, ο πόνος θα γλυκαίνει.

Η συγχώρεση είναι δύσκολο πράγμα, αφού απαιτεί από το άτομο ταπεινότητα, θάρρος, κατανόηση, μεγαλοψυχία. Μπορεί  να  οριστεί  ως  «η γαλήνη  και η κατανόηση που προέρχεται κατηγορώντας λιγότερο όποιον σας έχει βλάψει, λαμβάνοντας  την  όλη  εμπειρία  λιγότερο προσωπικά και σταματώντας να παραπονιέστε».

Ποια βήματα σε βοηθούν να φτάσεις στη συγχώρεση;

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την περίπτωση εκείνη κατά την οποία θέλετε να τα ξαναβρείτε με το άτομο που σας πλήγωσε, αλλά νιώθετε ότι δεν μπορείτε. Τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε: Για να συγχωρέσεις κάποιον θα πρέπει πρώτα από όλα να το θέλεις.

Για  να το θέλεις, θα πρέπει να ξέρεις ότι αξίζει. Θα πρέπει δηλαδή να πιστεύεις ότι έχει μετανιώσει πραγματικά, ότι δεν σκοπεύει επαναλάβει την ίδια συμπεριφορά και ότιτο να τον συγχωρέσεις τελικά θα σε ωφελήσει με κάποιον τρόπο.

Βρες το  νόημα αυτής της αρνητικής εμπειρίας 

Έμαθες  κάτι  για  τον εαυτό σου, για τους άλλους ή για τις σχέσεις σου μαζί τους, από αυτή την εμπειρία; Μέσα από ό,τι βιώνουμε, θετικό ή αρνητικό, πάντοτε μπορούμε να κερδίσουμε ένα μάθημα που θα μας κάνει καλύτερους ως ανθρώπους. Αρκεί βέβαια να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά.

Μπες στη θέση του άλλου

Προσπάθησε να καταλάβεις τι τον οδήγησε εκεί, ποιες ανάγκες, ποιες ελλείψεις, ποια βιώματα. Προσπάθησε να νιώσεις όπως αισθάνθηκε όταν έκανε το «λάθος». Για παράδειγμα, κάποιος που σου μίλησε πολύ σκληρά και άδικα, μπορεί να ήταν κάποτε ο ίδιος θύμα λεκτικής ή σωματικής βίας. Ίσως είχ εσυσσωρεύσει πολύ θυμό τον οποίο λανθασμένα ξέσπασε σε σένα. Έτσι θα μπορέσεις να καταλάβεις και να κερδίσεις μια εξήγηση για αυτό που σε πλήγωσε.

Αποδέξου τον ίδιο και το λάθος του

Αυτό το λάθος είναι ένα κομμάτι του, όσο και αν σε πληγώνει. Για να μπορέσεις να είσαι πάλι κοντά με αυτό το άτομο θα πρέπει  να  αποδεχτείς  την  «κακή  του  πλευρά»  χωρίς  όμως  αυτό  να  σημαίνει  ότισυμφωνείς με αυτό που έκανε ή ότι θα δεχτείς να ξαναγίνει. Αλλά παράλληλα σκέψου ότι αυτό το μεμονωμένο λάθος του μπορεί και να μην τον χαρακτηρίζει γενικότερα ως άνθρωπο.

Τι είναι αυτό που σε εμποδίζει να συγχωρέσεις;

Όλοι έχουμε κάποιες πεποιθήσεις  για  μας,  για  τους  άλλους, για τη ζωή γενικότερα. Στηριζόμαστε σε κάποιες αξίες και σε κάποια ιδανικά. Περιοριζόμαστε από κάποια πρέπει, κάποια ταμπού, κάποιους άγραφους κανόνες που συνήθως δόθηκαν σε μας από τους γονεί ςμας και όχι μόνο. Ψάξε και βρες τι από όλα αυτά δεν σε αφήνει να συγχωρέσεις, αν είναι πραγματικά δική σου επιλογή και αν μπορείς να το αλλάξεις.

Ο φόβος για μια μελλοντική  επανάληψη  του  «λάθους»  είναι  λογικό  να  υπάρχει,  αφού  το  άτομο προσπαθεί να προστατευτεί συναισθηματικά. Όμως, αυτή η προσπάθεια είναι πολύ ψυχοφθόρα και για τους δυο. Είναι προτιμότερο να αφεθείς και να νιώθεις ελεύθερος και αληθινός, παρά να καταπιέζεις τα συναισθήματά σου, χάνοντας έτσι τη ουσία των πραγμάτων.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γάμος και παράλληλη σχέση: Να δεχτώ τη συγγνώμη του;

Οι πιο αποδοτικοί τρόποι που… πιάνουν για να ζητάς συγγνώμη όταν φταις

Τοξικοί συγγενείς: Οι φράσεις που χρησιμοποιούν όσοι επικρίνουν τους γύρω τους

Ποια είναι εκείνα τα ζώδια τα οποία ζητούν «συγγνώμη»;

Σχετικά άρθρα