Γιατί το άγχος μπορεί να… καταστρέψει τη μνήμη σου;

Η μνήμη μας είναι βαθιά συνδεδεμένη με το στρες. Σε μικρές δόσεις το στρες μπορεί να μας βοηθήσει να εργαστούμε σωστά αλλά όταν γίνεται χρόνιο ρισκάρει να μπλοκάρει την ενέργειά μας και να αδειάζει το μυαλό μας.  Για το αποφύγετε αυτό, υπάρχουν ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε εκ των προτέρων ή αφού περάσει το “στρεσσογόνο” περιστατικό.

Περνάτε μέρες και μέρες να διαβάζετε για μια εξέταση της σχολής ή για την προετοιμασία μιας ομιλίας ή ένος σημαντικού project στη δουλειά. Οι πληροφορίες περνούν από το μυαλό σας και νομίζετε ότι τις έχετε αφομοιώσει. Και όταν έρχεται εκείνη η σημαντική μέρα, ξαφνικά όλα σκοτεινιάζουν! Τabula rasa! Ακόμα και οι σημειώσεις που έχετε κρατήσει σάς φαίνονται… κινέζικα! Τι σας συμβαίνει; Τα πάντα οφείλονται στη σχέση που έχει το στρες με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Πώς αφομοιώνει ο εγκέφαλος κάθε νέα πληροφορία;

Όταν μαθαίνετε κάτι καινούριο, οι πληροφορίες που μαθαίνετε απ’έξω περνούν από 3 στάδια: απόκτηση, στερέωση, ένταξη-προσθήκη. Η ζώνη του εγκεφάλου που λαμβάνει την πληροφορία, ο ιππόκαμπος, την κωδικοποιεί και στη συνέχεια την εγγράφει στη μνήμη. Όταν έχει δημιουργηθεί η ανάμνηση, τότε η αποκτηθείσα πληροφορία μπορεί να αναπαραχθεί από τον εξωτερικό φλοιό, το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη σκέψη, την λογική και την προσοχή.

Πώς επηρεάζει το άγχος τη διαδικασία της απόκτησης γνώσεων;

agxos

Κατά τη διάρκεια των δυο πρώτων σταδίων ένα άγχος μέτριας έντασης μπορεί να είναι χρήσιμο καθώς οι ορμόνες που εκκρίνονται μπορούν να δώσουν κίνητρα στον εγκέφαλο. Είναι το λεγόμενο παραγωγικό άγχος. Ωστόσο, όταν το άγχος γίνεται χρόνιο, τότε θα υπάρχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Για την ακρίβεια, υπό συνθήκες πίεσης το σώμα μας έχει την τάση να ενεργοποιεί τη διαδικασίας αντίστασης – φυγής του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η διαδικασία της σκέψης.

Πώς το χρόνιο άγχος προκαλεί βλάβη στη μνήμη μας;

Βδομάδες, μήνες, χρόνια άγχους μπορούν επομένως να επιφέρουν βλάβη στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου και επομένως να μειώσουν την ικανότητά μας παραγωγής νέων αναμνήσεων!

Δυστυχώς, ακόμα και φαινομενικά ασήμαντα περιστατικά -όπως για παράδειγμα οι εξετάσεις για το δίπλωμα αυτοκινήτου-τα οποία είναι ωστόσο στρεσσογόνα είναι ικανά να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα τη μνήμη μας! Όσο σε καταλαμβάνει ο πανικός, τόσο μπλοκάρεις τη μνήμη σου!

Υπάρχει λύση για να προστατεύσετε τη μνήμη σας;

Μην… αγχώνεστε ωστόσο! Υπάρχει λύση να προστατεύσετε τη μνήμη σας από αυτήν τη διαδικασία… Χρειάζεται ωστόσο, μέθοδο, ψυχραιμία και ενδεχομένως τη βοήθεια ενός εξωτερικού παρατηρητή! Η λύση αυτή λέγεται προσομοίωση! Προετοιμαστείτε για τον λόγο σας, για τη σημαντική παρουσίαση είτε μιλώντας σε κάποιον τρίτο, είτε ηχογραφώντας ή βιντεοσκοπώντας την ομιλία σας για να “καταγραφεί” στη μνήμη σας σε περίοδο ηρεμίας.

agxos douleia

Φυσικά, το ιδανικό είναι να καταφέρετε να ελέγξετε και να μειώσετε το άγχος σας, υιοθετώντας κάποιες καλές συνήθειες και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής σας! Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας: σας βοηθάει να ρυθμίσετε τον ρυθμό της αναπνοής σας, να παίρνετε καλύτερες ανάσες και να οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλός σας! Εννοείται ότι ο σωστός και ποιοτικός ύπνος ως τρόπος ζωής βοηθάει σε κάθε περίπτωση.

Τέλος, σε στιγμές μεγάλης πίεσης, πάρτε 5 λεπτάκια για να χαλαρώσετε. Μερικές βαθιές ανάσες πριν από τη “μεγάλη στιγμή” θα βοηθήσουν να… αδειάσετε από τις αρνητικές σκέψεις και εντέλει να λειτουργήσει καλύτερα ο εγκέφαλος!

 

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το άγχος δεν με αφήνει να ζήσω. Πώς θα το σταματήσω;

Άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές: Πώς να προστατεύσεις την ψυχική υγεία του παιδιού σου;

Άγχος: Μπορείς να σταματήσεις να τα παίρνεις όλα προσωπικά;

Πότε χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το άγχος με ψυχοθεραπεία;

 

 

Σχετικά άρθρα