Εγκυμοσύνη: Ενώ θέλω το μωράκι μου, το μόνο που νιώθω είναι θλίψη…

Είμαι 5 μηνών έγκυος, παντρεμένη με μέτρια οικονομική κατάσταση. Νιώθω συνεχώς μια θλίψη. Χωρίς λόγο. Νιώθω πιεσμένη σαν όλο αυτό να είναι πολύ για εμένα . Το θέλω πολύ το μωράκι μου πραγματικά αλλά δεν ξέρω τι με πιάνει. Λες και έχω κατάθλιψη νιώθω. Γενικά ήμουν ένας άνθρωπος με πάρα πολύ άγχος και δεν θα με χαρακτήριζε κάνεις ως η χαρά της ζωής αλλά όχι και έτσι.

Και σαν να μην έφτανε όλο αυτό τώρα τελευταία για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να εξηγήσω το έχω ρίξει στον τζόγο. Λες και ξεχνάω τη θλίψη μου εκείνη την ώρα σε σημείο να σκέφτομαι μόνο αυτό. Ευτυχώς, το κατάλαβα νωρίς και έχω κάνει αυτοαποκλεισμό από παντού, όμως δεν είναι φυσιολογικά όλα αυτά. Αντί να χαίρομαι που θα έχω το παιδάκι μου εγώ στεναχωριέμαι; Φοβάμαι ότι δεν είμαι φυσιολογική.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Σκουρτέλη:

 

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ευχαριστώ για το ερώτημα σας.

Η προ- και περιγεννετική περίοδος είναι μια ιδιαίτερα ψυχοπιεστική συνθήκη τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά ενώ η πραγματική εικόνα συχνά αποκλίνει από την εξιδανικευμένη που προβάλλεται και ενισχύεται κοινωνικά.

Σκέπτομαι πως η θλίψη που νιώθετε προφανώς και δεν είναι αναίτια καθώς η εγκυμοσύνη μπορεί να διακινήσει διάφορα ζητήματα που αφορούν τη σχέση της μέλλουσας μητέρας με τη δική της μητέρα, τον σύντροφο και το μωρό της- αυτά τα ζητήματα περί εξάρτησης- αυτονομίας φαίνεται να επικοινωνούνται συμβολικά μέσω του τζόγου.

Η θλίψη, ο θυμός, το άγχος και η δυσφορία είναι κοινές εκφάνσεις της κύησης και της περιγεννητικής περιόδου ωστόσο θα πρότεινα να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ψυχολόγο ή ψυχίατρο για να λάβετε υποστήριξη με την καταλληλότερη μέθοδο από τώρα και κατά την περιγεννητική περίοδο με γνώμονα την προαγωγή της ψυχικής υγείας τόσο της δικής σας, όσο και του βρέφους μακροπρόθεσμα.

 

Μαρίνα Σκουρτέλη CPsychol Specialising in Psychotherapy, DPsych, AFBPsS, HCPC Reg.
Ιλισια 11528 6983159256

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εγκυμοσύνη: Η ευθύνη της δεν μπορεί να βαραίνει μόνο τη μητέρα

Είναι τελικά δικαίωμα μίας γυναίκας να μη θέλει να μείνει έγκυος;

Μύθοι και αλήθειες για τη νέα μητέρα: Καταρρίπτοντας τα κλισέ

Επιλόχεια κατάθλιψη: Μπορεί να ξανασυμβεί σε επόμενη εγκυμοσύνη;

Γονείς που είναι ακόμα «παιδιά»: Πώς να «μεγαλώσεις» όταν έχεις ήδη την ευθύνη ενός ανθρώπου;

 

Σχετικά άρθρα