Εκλογές: Γιατί «απαγορεύεται» να ψηφίζεις όταν είσαι θυμωμένος;

Θυμίσου. Μην πας για ύπνο και μην ψηφίζεις όταν είσαι θυμωμένος. Αλλά μάλλον και τα δύο σου είναι γνωστά. Αν όχι οικεία έστω.

Συχνά πυκνά ακούς πως οι ψηφοφόροι οδηγούνται στις κάλπες και στην προσωπική τους επιλογή με γνώμονα τον θυμό και την απογοήτευση και την απελπισία που αντιμετωπίζουν την εκάστοτε περίοδο. Δημοσκοπήσεις δείχνουν την ανοδική τάση κομμάτων και παρατάξεων που δρουν βάσει ακραίων απόψεων. Το να ψηφίζεις όμως, όντας σε αυτή την έντονη συναισθηματική κατάσταση δεν είναι συνετό.

Πολλά σε κάνουν να τρελαίνεσαι και να τα «χάνεις»

Σίγουρα θεωρείς πως υπάρχουν πολλά οφέλη όταν είσαι οργισμένος. Οφείλεις να δώσεις προσοχή όμως, σε όλα αυτά που σε κάνουν να τρελαίνεσαι και να τα «χάνεις», σύμφωνα με τη Δρ. Andrea Brandt, ειδική σε ζητήματα διαχείρισης θυμού.

Συγκεντρώσου σε αυτά που είναι πιο σημαντικά για εσένα. Υπάρχουν ζητήματα, όπως κοινωνικά και οικονοικά, που κατά την κρίση σου, είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να επιλυθούν. Εκεί να εστιάσεις ώστε να καταλήξεις ποιος αξίζει την ψήφο σου. Δες το πρόγραμμά τους αναλυτικά και μόνο έτσι θα αποφασίσεις.

Όπως υποστηρίζει η Δρ. Brandt, οι πολίτες ακούν από τα ΜΜΕ και τους κοντινούς τους ανθρώπους τις απόψεις χωρίς οι ίδιοι να έχουν γνώμη επί του ζητήματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται και να προκαταβάλλονται αρνητικά, χωρίς απαραίτητα να έχουν πληροφορηθεί από όλες τις πλευρές.

Ο θύμος σού δίνει ενέργεια

Ο θύμος, πάντως, πέρα του ότι φαντάζει πως εξυπηρετεί το εκλογικό σου δικαίωμα, σού δίνει και ενέργεια. Και αυτό σημαίνει πως δεν είσαι απαραίτητα θυμωμένος με κάποιον υποψήφιο ή με την κατάσταση που επικρατεί εκείνη τη δεδομένη στιγμή στη χώρα σου.

Αλλά η οργή και τα νεύρα καταλήγουν να εξυπηρετήσουν περισσότερο εσένα σε μια χρονική στιγμή που χρειάζεσαι μια μικρή ώθηση και πιθανόν να μην το έχεις αντιληφθεί. Σκέψου τη φορά που οδηγήθηκες στις κάλπες και ήσουν γεμάτος θυμό. Ήταν βοηθητική αυτή η στάση; Σε έκανε να νιώσεις καλύτερα ή μήπως τα πράματα χειρότερεψαν;

Είναι αλήθεια πως όταν κάτι σε τσαντίζει, δύσκολα βλέπεις καθαρά ώστε να διαλέξεις σοφά. Μπορείς να αναλογιστείς όλες εκείνες τις φορές που οδηγήθηκες σε διαπληκτισμό επειδή ο συνομιλητής σου δεν σε καταλάβαινε ή ένιωθες ότι δεν σε κατανοεί πλήρως.

Την ώρα που είσαι θυμωμένος, νιώθεις κυρίαρχος

Οδηγηθήκατε κάπου με το φωνάζει ο ένας από τους δύο, ή ακόμα και οι δύο; Την ώρα που είσαι θυμωμένος και εξωτερικεύεις αυτό που βιώνεις, είναι ωραίο. Νιώθεις δυνατός, κυρίαρχος, ισχυρός. Αλλά μόλις αυτό καταλαγιάσει και μπορεί να μπεις στη διαδικασία να σκεφτείς τι ειπώθηκε, ίσως καταλάβεις πως δεν ενοούσες όλα αυτά που ξεστόμισες.

Μα οι λέξεις «γράφτηκαν» και δεν μπορείς να πάρεις πίσω αυτό που είπες. Έτσι και με την ψήφο. Αν επιλέξεις όντας θυμωμένος και μετά συνειδητοποιήσεις πως έκανες λάθος, δεν μπορείς να το αλλάξεις. Και η κάθε ψήφος μετρά. Ακριβώς όπως η επίδραση της σταγόνας.

giagia-thumos

Τόσο μικρή και ανίσχυρη μόνη της αλλά μπορεί να επιφέρει κυματισμό στο νερό μόλις πέσει πάνω του. Αξιολόγησε ενδελεχώς τον υποψήφιο που ετοιμάζεσαι να διαλέξεις για να του δώσεις κάποιο αξίωμα. Αν τυχόν εξυπηρετεί τους σκοπούς σου και το κοινό καλό, τότε ναι, «μπορείς» να τον επιλέξεις. Διαφορετικά, καλό είναι να σκεφτείς εκ νέου.

Πώς μπορείς να σε ηρεμήσεις;

Και τώρα το δύσκολο κομμάτι. Πώς να το πετύχεις αυτό; Η Δρ. Brandt υποστηρίζει πως πρέπει να βρεις 15 λεπτά ώστε να μείνεις μόνος, εσύ και οι σκέψεις σου. Μπορεί να είναι οπουδήποτε εσύ επιλέξεις. Αρκεί να ακούς εσένα. Πάρε μια βαθιά ανάσα λοιπόν και κλείσε τα μάτια σου.

Παίρνει ανάσες νιώθοντας το στήθος- και όχι το στομάχι- να ανεβοκατεβαίνει. Μέτρα μέχρι το 5 αργά και άνοιξε τα μάτια σου. Μη σταματήσεις να αναπνέεις σε αργό ρυθμό. Όσο είσαι σε αυτή την κατάσταση, σκέψου τον καλύτερο τρόπο για να ανταποκριθείς σε όσα συμβαίνουν.

Πηγή: psychologytoday

Ηλιάνα Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Θυμός: Πώς τον προκαλούμε μόνοι μας και πώς θα βοηθηθούμε;

Ξεσπάω τόσο άγρια – Πώς να διαχειριστώ τον θυμό και τις βίαιες εκρήξεις μου;

Εκλογές 2019: Μάθε πού ψηφίζεις – Μέχρι πόσους σταυρούς μπορείς να βάλεις;

Εκλογές 2019: Ποιους αφορά η επιστροφή πινακίδων

Εκλογές 2019: Ποιοι έχουν έκπτωση στις τιμές των εισιτηρίων

Εκλογές 2019: Ποιοι δικαιούνται ειδική άδεια για να ψηφίσουν

Σχετικά άρθρα