«Η κοπέλα μου παθαίνει κρίσεις πανικού. Πώς μπορώ να τη βοηθήσω;»

Eδώ και 7 μήνες μένω με την κοπέλα μου στο σπίτι της. Τις τελευταίες 2 εβδομάδες όμως υποστηρίζει πως δεν είναι καλά ψυχολογικά και αυτό φαίνεται από την αλλαγή στη συμπεριφορά της καθώς είναι οξύθυμη, νευρική και συχνά κουρασμένη.

Δουλεύουμε και οι δυο αρκετές ώρες ενώ παράλληλα εκείνη παρακολουθεί και μια ιδιωτική σχολή ως νοσηλεύτρια σε χειρουργείο αλλά και σε άτομα με ψυχικές παθήσεις. Στην αρχή νόμιζα πως την επηρεάζει το περιβάλλον που κάνει πρακτική λόγω σχολής σε μια κλινική για άτομα με ψυχικές ασθένειες, οπότε δεν έδωσα βάση ώσπου μια μέρα ξέσπασε σε κλάματα και μου είπε πως είναι πιεσμένη.

Θέλει να πάει σε ψυχολόγο…

Εγώ σε 2 μήνες πάω φαντάρος και εκείνη πάθαινε σαν κρίσεις πανικού μιας και φοβόταν σχεδόν τα πάντα όπως το να μπει στο μετρό το οποίο όμως έπρεπε να γίνει γιατί ήταν ο μόνος τρόπος για να πάει στην κλινική. Μετά από λίγο φάνηκε να ηρεμούν τα πράγματα ή έτσι νόμιζα τουλάχιστον.

Να σας πω ότι εκείνη δουλεύει ως σερβιτόρα το απόγευμα σε μαγαζί, πολλή δουλειά ενώ το πρωί πάει στη σχολή και στην πρακτική οπότε 5 μέρες από τις 7 της εβδομάδας είναι ξύπνια από τα χαράματα. Από μόνη της μου είπε πως έχει ανάγκη να επισκεφτεί ψυχολόγο γιατί, σύμφωνα με εκείνη, εγώ δεν τη βοηθάω. Η αλήθεια είναι πως αντιδρώ με θυμό. Πώς μπορώ να τη βοηθήσω;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Μαριάννα Μιχαλάκη

Το ζευγάρι δεν μένει αρκετό καιρό μαζί. Όσο επιθυμητή και να είναι μια αλλαγή, υπάρχει πάντα το άγχος προσαρμογής και η σχέση τους μπαίνει σε νέο στάδιο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει ο αναγνώστης μας να το έχει υπόψη του.

Σημαντικό επίσης, είναι το βαρύ πρόγραμμα των σπουδών, της εργασίας, της πρακτικής. Η ίδια φαίνεται να δυσκολεύεται να το διαχειριστεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πιθανόν να συμβούν περιστατικά κρίσης άγχους και κρίσης πανικού. Είναι κάτι που μπορεί να εκδηλωθεί σε τέτοιες καταστάσεις αλλά δεν είμαστε και βέβαιοι.

Είναι δύσκολη η καθημερινότητα…

Είναι δύσκολη η καθημερινότητά της και πρέπει ίσως να επισκεφτεί έναν ειδικό για να δει τι είναι αυτό που την έχει αγχώσει και πώς μπορεί να το αντιμετωπίσει. Μήπως πρέπει να κάνει μια επαναδιαπραγμάτευση με αυτά που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας; Μπορεί να αφήσει κάποια από αυτές τις δραστηριότητες; Μήπως έχει αγχωθεί με τη σχέση της; Είναι ο ίδιος αρκετά υποστηρικτικός προς την κοπέλα του;

Ο αναγνώστης μας δεν μπορεί να λύσει μόνος του όλο αυτό το ψυχολογικό πρόβλημα γιατί και ο ίδιος θα πάει φαντάρος μετά από λίγο καιρό και είναι βαρύ και για τον ίδιο. Ίσως είναι χρήσιμο να ζητήσει η κοπέλα μια επαγγελματική βοήθεια.

Μπορεί να είναι υποστηρικτικός και να την ακούει όταν εκείνη είναι προβληματισμένη. Αλλά ας τη συμβουλεύσει να δει έναν ειδικό. Αλλά και εκείνος μπορεί να ζητήσει συμβουλές για το πώς να το διαχειριστεί αυτό το ζήτημα. Δεν είναι πρακτικό ζήτημα για να μπορεί τόσο εύκολα να το λύσει.

krisi-panikou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Είναι κρίση πανικού ή εγκεφαλικό; Πώς ξεχωρίζουν τα συμπτώματα;

Έτσι θα μετατρέψεις την κρίση πανικού σε ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη

Γίνεται μια σχέση να σού προκαλέσει κρίσεις πανικού;

Σχετικά άρθρα